Přejít k hlavnímu obsahu

MČR v PC hrách startuje v CS:GO, PUBG. Hlasuj o dalších podporovaných titulech

Devátý ročník Mistrovství České republiky odstartuje začátkem měsíce března klasickými turnajovými sériemi, které budou předzvěstí větších turnajů. V jakých herních titulech se však bude v letošní sezóně bojovat o postup do Brna, kde se opět uskuteční celoroční finále?
MČR 2019
MČR 2019

Stejně jako v posledních dvou letech jsme se i letos rozhodli pro dva hlavní tituly, tahouny MČR v počítačových hrách. Jako první samozřejmě nemůže chybět největší stálice v podobě Counter-Strike: Global Offensive, kterou pro celý letošní rok doplní loňský nováček, PlayerUnknown's Battlegrounds.

Tyto dva tituly budou označeny jako A tituly a hráči se mohou těšit na celoroční podporu, pravidelné turnaje i možnost bodovat na domácích a zahraničních LAN akcích, které budou rozděleny do čtyř bodových kategorií, které si spolu s dalšími detaily rozepíšeme v detailním článku pro jednotlivé hry začátkem příštího týdne. Alfou a omegou však budou všem dobře známé měsíční turnajové série, které odstartují již 7. března pro PUBG a o pár dní později, o následujícím víkendu, pro CS:GO. První bodovanou offline akcí MČR sezóny bude pro CS:GO hráče březnová UNIZA Masters, následovat bude jarní FORTUNA COOL liga, jejíž kvalifikace startují v těchto dnech.

Pro oba A tituly jsme si i po konzultaci s domácími týmy a Asociací gamingových klubů připravili tyto novinky:

  • V letošní sezóně budou vybojované body patřit jednotlivým hráčům týmu i zaštiťující organizaci. 50 % bodů se rozdělí mezi hráče zúčastněné v turnaji, zbylých 50 % patří organizaci. Pokud tým využije v jakémkoliv turnaji hosta mimo MČR sestavu, body tohoto hráče propadají.
  • Během roku budou předem oznámena přestupová období a pokud hráč opustí tým během nich, odnáší si všechny své body. Změna se může udát i mimo přestupové období, v takovém případě však o všechny své body přichází, z nichž polovina připadne organizaci, odkud odchází.
  • Vlastníkem každého MČR slotu je organizace. Pokud se do kvalifikačního cyklu zapojí tým bez organizace, jako majitel se počítá hráč, který tým založil a nelze jej dle libosti měnit. V případě přestupu celého týmu pod organizaci musí být tato operace předem nahlášena a schválena admin týmem. Každá organizace nesmí vlastnit více než 1 slot v každé hře.
  • Nově bude možné ve všech turnajích, které budou součástí kvalifikace na MČR 2019, využít i zahraničních hráčů, a to v méně než polovičním poměru (2 ku 3 pro CS:GO, 1 ku 3 pro PUBG). Pro zahraniční hráče platí stejná bodová pravidla jako pro domácí (CZ/SK). Stále však platí zákaz využít v turnajích jednorázové hosty ze zahraničí, kteří jsou mimo MČR soupisku.
  • Tým může ze zahraničních turnajů získat maximálně tolik bodů, co z domácích turnajů. Pokud jich za celou sezónu získá v zahraničí víc než doma, body navíc po uzavření klasifikace propadnou.
  • Kvalifikační cyklus na finále MČR 2019 bude ukončen 14. října. Nejpozději 15. října jsou povinny všechny kvalifikované týmy odevzdat své kompletní soupisky.
MČR 2019

Kromě CS:GO a PUBG jsme se však rozhodli vrátit ke kořenům a dát šanci vícero hrám, které budou označeny jako B tituly. Jistě jste si všimli, že mezi hlavními hrami chybí oproti posledním létům League of Legends, tak právě jeho absence mezi A tituly neznamená jeho celkovou absencí na finále MČR 2019. Chtěli bychom tak dát šanci více komunitám, které nemají tolik turnajů, ačkoliv je komunita po nich hladová a jedna velká akce by mohla odstartovat nový boom. Pro celoroční finále je jediný rozdíl mezi A a B titulem ten, že A titul dostane na stage více prostoru, zatímco B tituly budou probíhat na některém ze stánků a na stage se s jistotou dostane finálový zápas.

Pokud jste tehdy toužili po účasti vaší oblíbené hry na Mistrovství České republiky, nyní máte jedinečnou šanci dát jí svůj hlas v anketě níže. Pro všechny tituly, o které zájem opravdu bude, jsme připraveni vytvořit v průběhu sezóny dostatek turnajů, abychom si jejich potenciál ověřili a ideálně posunuli komunitu správným směrem.

Bude se snad konat návrat některých legendárních titulů či uspějí mladší tváře na esportové scéně?

To bychom tedy měli. Do startu prvních turnajů nezbývá mnoho, proto doufáme, že domácí týmy jsou na boje o postup na Brněnské výstaviště náležitě připraveny. Pokud jste pozorně četli celý článek, jistě vám neuteklo datum konání celoročního finále. Letošní šampiony Mistrovství ČR v počítačových hrách poznáme o víkendu 8. až 10. listopadu, kdy se fanoušci esportu stejně jako loni potkají v pavilonu B. Pro aktuální informace doporučujeme sledovat oficiální facebookovou událost.

Štítky: MČR 2019
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.