Přejít k hlavnímu obsahu

Kingdom Come konečně bude takové, jaké si vývojáři vysnili. Co česká hra nabídne?

19. 4. 2024 | 16:00 Gaming
České herní studio Warhorse ve čtvrtek slavnostně odhalilo pokračování svého úspěšného hitu. Na akčním středověkém RPG, které zavede hráče do českých zemí před husitskými válkami, pracuje přes 250 lidí. Díky tomu vývojáři konečně mohli udělat Kingdom Come: Deliverance tak, jak si vysnili před více než deseti lety.
České herní studio Warhorse slavnostně odhalilo pokračování svého úspěšného hitu Kingdom Come: Deliverance
České herní studio Warhorse slavnostně odhalilo pokračování svého úspěšného hitu Kingdom Come: Deliverance
Zdroj: Warhorse Studios

Důraz na realistické ztvárnění boje, reputační prvky nebo minihra při okrádání lidí a vylamování zámků jsou mechaniky, díky kterým si první díl Kingdom Come: Deliverance získal velkou oblibu.

V každé oblasti záleželo na dosavadním postupu a pokud se hráč v kůži Jindřicha nechoval zrovna slušně, mohl za to čelit mnoha postihům. V případě násilí a loupeží dokonce skončit ve vězení.

Zvýšená obtížnost a absence autosavů dokázaly potrápit nejednoho hráče Kingdom Come: Deliverance, kteří pak zabořili hlavu do dlaní, když přišli o několikahodinový progres, protože si hru neuložili za pomocí spánku nebo slavné sejvovice. 

I tohle bude součástí pokračování slavného českého titulu. Vývojáři v oznamovacím videu dokonce přiznali, že se tyto prvky dočkají vylepšení a rozšíření. „Můžete být okouzlující muž nebo zloděj. Cokoliv uděláte, lidé si to budou pamatovat a budou na to reagovat,upozorňují tvůrci v oznamovacím videu na YouTube.

Kingdom Come: Deliverance II má hráčům nabídnout i rozšířenou interakci. V případě, že měšťané utrousí komentář na Jindřichovu adresu kvůli jeho vzhledu nebo chování, on jim může odpovědět a třeba se i omluvit, že se večer opil v hospodě, a proto chodí po návsi nahý.

Dá se odhadovat, že proměnou si prošla i hlavní postava. Ze snímků poskytnutých studiem Warhorse je vidět, že Jindřich dospěl. Už to není ten nevinný a někdy i neschopný chlapec, který touží po dobrodružství a učí se šermovat. Naopak tragický osud jeho rodiny a nájezdy kumánských bojovníků z něj udělaly muže.

Podle zveřejněné upoutávky se dá předpokládat, že Kingdom Come: Deliverance II nabídne i nové zbraně. V traileru je k vidění střelba z kuše za jízdy na koni anebo palná zbraň. Na jednom záběru herní postava střílí z hákovnice, kterou používali husitští bojovníci. Mělo by se jednat o jednu z nejzajímavějších novinek.

České herní studio Warhorse slavnostně odhalilo pokračování svého úspěšného hitu Kingdom Come: Deliverance.
České herní studio Warhorse slavnostně odhalilo pokračování svého úspěšného hitu Kingdom Come: Deliverance.
: Warhorse Studios

Mocná zbraň může být skutečným pomocníkem, protože správně namířená střela dokáže zničit krvelačnou skupinu nepřátel. Jenže jakmile padne rána vedle, může se z mohutné zbraně stát přítěž. Nabít takovou zbraň potrvá dlouho a nepřátelé rozhodně nebudou čekat, až se to Jindřichovi povede.

Hra je mnohem větší. Původní první díl měl tři hodiny cutscén, nyní máme pět hodin. Příběh je delší a epičtější. Předtím to bylo o problémech malých banditů a vesnic, nyní je to o problémech králů,“ popisuje Daniel Vávra, jakým směrem by se mohla ubírat hlavní zápletka hry. Dvakrát větší bude také mapa.

Kreativní ředitel Warhorse dále vysvětluje, že vývojáři nemuseli u druhého dílu dělat kompromisy. „Teď konečně pracujeme na tom, jak Kingdom Come: Deliverance mělo vypadat na začátku, ale my jsme to nemohli udělat, protože jsme neměli dostatek prostředků a zkušeností. Ověřili jsme si, že koncept funguje a nyní hru můžeme dostat na úroveň, na které jsme ji vždy chtěli mít,“ říká Vávra.

Oproti prvnímu dílu se Jindřich ze Skalice a další postavy dočkají českých hlasů od prvního dne. Přítomnost dabingu v Kingdom Come: Deliverance II oznámil v tiskové zprávě distributor hry, společnost Playman. Vydavatel ani vývojáři dosud neohlásili přesné datum vydání. Na konci traileru se pouze objeví rok 2024. 

Zdroj: CNN Prima NEWS, Warhorse Studios

Novinář s vášní pro esport. Na CNN Prima News připravuji a moderuji pořad o hrách a esportu CNN Prima Gaming.