Přejít k hlavnímu obsahu

Vstávat na zápas v 10 ráno? Problém! Aneb jaký je časový plán profesionálních hráčů CS:GO?

1. 10. 2020 | 11:00 Counter-Strike 2
Každému „normálnímu“ člověku se zdá představa, že by si ráno mohl přispat a jít do práce až 10, jako splněný sen. Skutečnost u profesionálních hráčů je však trochu jiná. Tématem se zabýval oblíbený YouTube kanál Esports Talk.
CS:GO
CS:GO

Vše odstartoval tweet profesionálního hráče Counter Strike: Global Offensive s přezdívkou Stewie, hrajícího za Team Liquid, kdy nadával na zápasy, které začínají v 10 ráno. Tím spustil debatu o tom, jak vlastně musí fungovat profesionálové a že to vlastně není tak jednoduché, jak se nám může zdát. V předchozím tweetu se k situaci vyjádřil sám: 

Jestli je to tak lehký, proč si to nepřijdete vyzkoušet sami? (…) Nestěžuju si na to, kde v životě sem, ale na ohromné množství turnajů, které saturují scénu, a nekonzistenci začínání v 10, 12 hodin, ve 3 hodiny, nedostatek tréninku a další faktory.“

Na jeho post reagovalo mnoho dalších uživatelů. Někteří si dělali legraci, jiní, jako třeba Timothy Ta z GenG, zkrátka nesouhlasili, že jim nevadí vstávat kvůli hře, již milují, než někdo nabídl trochu vhledu do toho, že profesionální hráči pravděpodobně mají trochu jiné časové rozvrhy než ostatní. Jedním z nich byl Anthony z Chaos EC, který uvedl: 

"Jak těžké je porozumět tomu, že profíci jedou podle rozvrhu. Každý severoamerický tým, pokud vím, začíná v 11:30 nebo ve 12 pacifického standartního času. Když někdo čeká, že předvedete to nejlepší 2 hodiny předtím, než jste obvykle zvyklí se soustředit a připravení hrát CS, lidi se naštvou."

Dalším faktorem je situace, v níž se současná CS scéna nachází, hráči jsou pod velkým stresem kvůli přesaturování, přílišnému množství zápasů, map a turnajů. Hráči se zároveň potřebují zapojovat do soutěží co nejvíce, jelikož to vyžadují jejich organizace, nebo to prostě sami chtějí. 

Další profesionál, ALEX, spadající pod Cloud 9, se podělil o optimální rozvrhový plán pro hru, začínající v půl 8 večer. Časový plán sdílený níže byl pro hráče i kouče, k tomu si můžete připočítat probírání dalších důležitých záležitostí jako herní plány, nebo na co se ve hře soustředit. Důležité tedy není ani tak, v kolik obvykle vstáváte, ale že na ranní zápasy nemáte dostatek času na přípravu, jako by tomu bylo v případě zápasů, odehrávajících se později.   

Stewie tak jedním kraťoučkým tweetem rozpoutal diskusi o podmínkách, které na CS:GO scéně panují, a ostatní hráči tak dali trochu nahlédnout, jak to vlastně chodí ve světě profesionálního gamingu. Pro obyčejného člověka není 10 ráno nijak brzy, ovšem pro hráče, kteří jsou většinou zvyklí fungovat za jiných podmínek, mohou být zápasy v tento čas problematické. 

Co si o situaci myslíte vy? Je podle vás představa začínat již dopoledne otřesná?