Přejít k hlavnímu obsahu

Třináctiletý hráč ovládl světový šampionát v legendárním Tetrisu

7. 12. 2020 | 14:05 Všechny hry
Když se řekne raný esport, tak se vám vybaví například StarCraft. Už od roku 1990 se však turnajově hraje také legendární Tetris, ve kterém se uskutečnil již jedenáctý světový šampionát. Hra s opravdu rozsáhlou historií zažívá novou éru a láká spoustu mladých hráčů, díky čemuž byl letošní šampionát opravdu speciální.
Dog
Dog

Classic Tetris World Championship se letos bohužel musel uskutečnit pouze online, což ale nejlepší hráče světa nezastavilo v cestě za prestižním titulem. Poslední dva ročníky ovládl Joseph Saelee, který svůj první titul získal v pouhých 16 letech a stal se ikonou dnešní scény, protože nahradil legendárního Jonase Neubauera. Po jeho úspěších se totiž začala věnovat klasickému Tetrisu nová vlna mladých hráčů, kteří vzali scénu útokem.

Třetí titul v řadě se Josephovi získat nepodařilo, protože kvalita šla v posledních dvou letech neuvěřitelně nahoru. Dvojnásobný šampion totiž ve čtvrtfinále nestačil na Jacoba Huffa, i toho ale nakonec předčili tři noví hráči na scéně. Do finále se dokonce dokázala dostat bratrská dvojice hráčů, kteří měli ve svých rukou osud rekordu nejmladšího vítěze CTWC. Dog i PixelAndy začali hrát až v roce 2018, což jen potvrzuje, jak neskutečná doba v Tetrisu je. Všechny rekordy se posouvají, a co bylo ještě nedávno nemyslitelné, je dnes zcela normální.

Favoritem finálového zápasu byl teprve třináctiletý Dog, který se postupem do finále dostal do čela světového žebříčku, kde přeskočil Josepha Saelee. Jeho hra v předchozích zápasech vypadala, jako by se ani nenamáhal. Prostě mu to šlo samo, ačkoliv herní styl měl úplně jiný než kdokoliv jiný. Finále ale bylo jiné. O něco starší PixelAndy si držel tempo a po dvou zaváháních soupeře byl v BO5 sérii krůček od titulu. Dog ale nic nevzdával a dokázal srovnat. Neskutečný comeback v podobě reserve sweepu dokonal skórem přes 1 milion bodů.

Pokud bychom vám měli doporučit jeden zápas z celého turnaje, tak to ale nebude finále. Nejvyrovnanější zápas, možná v celé historii, totiž zaznamenal Dog ve skupině proti další ikoně scény, o třicet let staršímu Koryanovi.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.