Přejít k hlavnímu obsahu

Twitch se letos s nikým nemazal, jaké byly nejkontroverznější bany roku 2020?

31. 12. 2020 | 08:00 Twitch.tv
Letošní rok nebyl k nikomu milosrdný, a to ani streamovací platforma Twitch. Žádný viník se tak před tresty neschoval, ať už se jednalo o domácí streamery nebo oblíbené celosvětové hvězdy, a bany lítaly na všechny strany. Pojďme se poohlédnout za těmi nejkurioznějšími případy, které nám rok 2020 nachystal a Twitch řádně potrestal.
Twitch 2020 ban
Twitch 2020 ban

Jedním z prvních letošních kontroverzních případů byl ban, který obdržel samotný xQc při streamování jedné hentai hry. A jak samotný žánr napovídá, není zrovna nejchytřejší takovou hru prezentovat na Twitchi, kde se podobný obsah přísně trestá. Samozřejmě to došlo i xQc, když se na scénu dostala dívka nahoře bez, jenže už bylo pozdě i přesto, že streamer hru okamžitě přepl.

O další rozporuplnou situaci se postarala Kaceytron, o které je dobře známo, že není žádný svatoušek. Svět se zrovna nacházel v počátcích koronavirové krize a streamerce přišlo jako skvělý nápad toho využít a naprosto nevhodně zavtipkovat o úmyslném šíření nemoci. I když se později situaci snažila urovnat, bylo už pozdě a Twitch jí zaslal email, jenž ji informoval o nucené dovolené.

Donald Trump ban
Donald Trump ban
Zdroj: nichegamer.com

Při tomto tématu samozřejmě nesmíme opomenout incident se sexuálním obtěžováním v esportu, což odnesl nespočet herních osobností, hráčů, komentátorů, ale i organizací. Mnoho streamerů na Twitchi obdrželo dokonce doživotní zákaz, řadí se sem například ZeRo, Hashinshin, nebo BlessRNG, na jehož konto Twitch odebral stejnojmenný a oblíbený emotikon. Samozřejmě to není vše, celé hnutí mělo dohru ještě po několik měsíců.

Tento rok nám nabídl i některé opravdu zajímavé bany, jež nás utvrdily v tom, že na Twitchi je opravdu třeba si dávat pozor na to, co vypustíme z úst. Streamer Dr Witnesser schytal ban poté, co řekl dítěti, že by za své hříchy mohl skončit v pekle a Twitch nepřimhouřil oko ani u Donalda Trumpa, který platformu využil pro svou volební kampaň – povedlo se mu vykřičet si ban za nenávistný projev.

Proti trestům nejsou imunní ani ty největší a nejoblíbenější tváře, což hned několik z nich zjistilo na vlastní kůži. Jedním z nich byl i Dr Disrespect, jenž právě dostal ban z neobjasněných důvodů a byl tak nucen se přesunout na YouTube. Akční rok si prožila i švédská legenda Forsen, který si stačil letos zadělat rovnou na tři bany. Poslední incident s nevhodným gifem ho na měsíc ponechal v nejistotě, ovšem v současné době mu trest již vypršel.

Doc ban
Doc ban
Zdroj: ccn.com

Určitě nesmíme opomenout ani domácí scénu, kde hned dva streameři neúmyslně soutěžili o prvenství v obdržených trestech. A ne, není to Herdyn, přestože i on měl občas nějaký ten přešlap, když šel například ve šlépějích Forsena. Prvním z pomyslných soutěžících je český streamer Opat04, který tento rok volně přecházel z jednoho maléru do druhého, až nakonec letos docílil šestého banu, který by mohl být i jeho posledním – stále je totiž bez vyjádření.

Jeho největším konkurentem je pak slovenský streamer Restt, jehož počet banů za letošní rok se nakonec zastavil na čísle pět. Dalo by se možná říci, že Restt si za všechny své bany nemohl úplně sám a občas se ocitl ve zvláštních a nešťastných situacích. Twitch je ovšem neúprosný a trestá všechny hlava nehlava, a zdá se, že opatření budou i nadále stále jen přitvrzovat. Můžeme jen doufat, že příští rok bude lepší ve všech ohledech a i naši oblíbení streameři si budou moci na chvíli oddychnout.

Štítky: Twitch