Přejít k hlavnímu obsahu

Moderní zloději umění? r/Place díla jsou prodávána jako NFT

10. 4. 2022 | 08:30 Zajímavost
Komunitní úsilí uživatelů Reddit na r/Place je znovu nahráno Crypto nadšenci a nabízeno na aukčních webech, jako je například OpenSea. Komunita NFT tak pokračuje v okrádání „umělců“ a projektů se záměrem profitovat a nyní se zaměřila na virální subreddit r/Place.
r/Place
r/Place
Zdroj: Reddit

Pokud jste o tom ještě neslyšeli, r/Place subreddit je „online plátno“, kde mohou uživatelé z celého světa společně vytvářet neuvěřitelná umělecká díla. Vymyšlená kresba může být kdykoli přepracována, protože každý může libovolně přepsat pixely na plátně, nicméně ne ve větším počtu, aby se zabránilo trollům v neustálém ničení obrazu.

Streameři a tvůrci obsahu věnovali několik posledních vysílání rozboru mnoha obrázků, které se objevily na r/Place, přičemž někteří vývojáři, jako je Bungie, odměňují své komunity za zdůraznění videoher, jako je třeba Destiny 2 v jeho případě.

Je ovšem smutné, že někteří chtějí profitovat z tohoto bezplatného úsilí, pořizují snímky některých uměleckých děl a prodávají je jako NFT. Během několika posledních dní se několik takových obrazů, které byly jasně převzaty z r/Place, objevilo na stránkách, jako je OpenSea, největší tržiště NFT na světě. Na subredditu One Piece věnovaném dlouhotrvající franšíze anime a manga uživatel spatřil, jak se jejich umění Roger dražilo za vyvolávací cenu 300 dolarů.

Roger
Roger
Zdroj: Reddit

Bohužel to není ojedinělý problém. Rychlé prohledání webu OpenSea vám přinese mnohem více výsledků podobných kousků ze společného úsilí, které se prodávají za účelem zisku, což se v podstatě rovná moderním zlodějům umění. Největší úskalí vězí v tom, že uživatelé mohou najednou ovlivnit pouze pixel celého plátna. Množství koordinace a odhodlání, které musí celé komunity vynaložit na vytvoření jediného uměleckého díla, je tak nevyčíslitelné.

Je také samozřejmé, že veškeré úsilí je vynaloženo z čisté lásky k čemukoli, co chtějí zvěčnit v r/Place, bez jakéhokoli zisku navzdory času, který do něj vlijete. Je to běh na dlouhou trať, ale doufejme, že se web OpenSea zaměří na tyto uživatele, kteří chtějí využít neuvěřitelného společného úsilí tisíců uživatelů, a vyvaruje se reprodukce uměleckých děl r/Place jako NFT.

r/Place
r/Place
Zdroj: Twitter
Štítky: nft
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.