Přejít k hlavnímu obsahu

Dočkáme se Baldur's Gate 4? Vývojáři odpověděli, odhalili i budoucnost DLC

29. 5. 2024 | 14:00 Gaming
Rok 2023 v gamingu patřil jednoznačně Baldur's Gate 3. Hra od Larian Studios byla extrémně populární a dočkala se hned několika prestižních ocenění. Kritici i hráči byli naprosto nadšení. A už se začali poohlížet po pokračování. Vývojáři BG3 teď oficiálně potvrdili, že Baldur's Gate 4 nebude. Minimálně od Larian Studios ne. Nechystá se ani žádné rozšíření.
Baldur's Gate 3
Baldur's Gate 3
Zdroj: Larian Studios

Larian Studios ovládli v roce 2023 herní trh. Žádná jiná hra se netěšila takové oblibě a pozitivní reakci jako Baldur's Gate 3. Z více než půl milionu recenzí na Steamu je hned 96 % pozitivních, na Game Awards neměla pařba od Larian Studios konkurenci. Prodalo se přes 15 milionů kopií, už pri překonání tohoto milníku se mluvilo o tom, že další pokračování nebude.

„Opouštíme Dungeons & Dragons. Nebudeme dělat Baldur's Gate 4, jdeme dál,“ potvrdil teď Sven Wincke, zakladatel Larian Studios. Studio prý touží vyzkoušet něco nového a usilovně pracuje na dalším projektu. S D&D ale nebude nijak souviset.

Vincke během 2024 Game Developer’s Conference připomněl, že Baldur's Gate je duševním vlastnictvím vydavatelů z Wizard of the Coast. Další pokračování série by se teoreticky mohlo uskutečnit, Larian Studios u toho ale nebudou.

Adam Smith, jenž stojí za příběhem Baldur's Gate 3, nedávno odhalil, že ve studiu o Baldur's Gate 4 diskutovali. Byly předloženy nápady, jak by hra mohla vypadat, jenže žádný nebyl dostatečně dobrý. Rozhodnutí o tom nepokračovat bylo údajně velice rychlé a jasné.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).