Přejít k hlavnímu obsahu

Nájmy nestoupají jen v reálném světě. Budovatelská strategie řeší stejný problém

19. 6. 2024 | 09:00 Zajímavost
Máte už dost neustále rostoucích nájmů? Tak si dejte pozor i na virtuální svět. Budovatelská strategie Cities: Skylines II vám ukáže, že ani ve hře nejsou města ušetřena této noční můry. Ale nebojte se, tvůrci hry našli elegantní řešení, které byste možná uvítali i v našem světě.
Cities: Skylines II
Cities: Skylines II
Zdroj: Paradox Interactive

Cities: Skylines II čelí problému s vysokými nájmy, který velmi připomíná aktuální krizi v mnoha zemích. Někde totiž dosahují nájmy historického maxima, což zasahuje do životů milionů lidí. Důvody se liší: nedostatečná nabídka, rostoucí náklady pro pronajímatele nebo prostý fakt, že nájemníci nemají na výběr.

Mnozí hráči populárního strategického titulu našli paralely mezi hrou a prostředím, kde žijí. „Zónujte více menších domů, stejně jako v USA,“ doporučuje jeden z uživatelů v herní komunitě na Redditu. „Pokud je ekonomika zdravá a daně jsou nastaveny správně, většina obyvatel (cims) si s nízkými nájmy poradí.“ radí další.

Developerský tým Colossal Order se rozhodl zasáhnout a představil dvě opatření, která mají problém s nájmy vyřešit. Prvním krokem je odstranění virtuálních pronajímatelů. „Zrušili jsme virtuální landlordy, takže údržbu budov nyní platí rovným dílem všichni nájemníci,“ uvádí tým ve svém blogu. Tento krok hráče překvapil: „Počkejte, tam byl nějaký landlord? Nájemníci neplatili stejně? Věděli jsme o tom?“ divil se komunita.

Další část už ale hráče tolik nepotěšila. „I když nájemníci v současné době nemají na účtu dostatek peněz na zaplacení nájemného, nebudou si stěžovat a místo toho budou utrácet méně peněz za ostatní věci,“ píší vývojáři v patch notes.

Colossal Order sice nemá moc vyřešit reálné problémy s bydlením, ale jejich zásah do herního světa je krok správným směrem. Pokud by jen skuteční zákonodárci mohli tak jednoduše odstranit problémy s bydlením.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.