Přejít k hlavnímu obsahu

Entropiq terčem kritiky. Rozpustili svůj CS2 tým, jako důvod uvádí rozhodnutí Valve

22. 6. 2024 | 18:00 Counter-Strike 2 Komentář
Přesně před rokem se Entropiq při stavbě nového kádru odvážně vyjádřili, že vědí, co je potřeba k tomu, aby se organizace mohla vrátit na Major. Nebáli se oslovit zajímavá jména, přesto jsou jakékoliv pokusy od té doby slepé a vrcholem snažení je oznámený rozpad poslední sestavy.
Tizian „tiziaN“ Feldbusch
Tizian „tiziaN“ Feldbusch
Zdroj: Entropiq

Entropiq od konce ruského projektu hledá ideální složení, které by ho vrátilo na mezinárodní mapu. Snaha postavit vlastní úspěšný kádr se nedá organizaci odepřít, dlouhodobě se ale míjí s účinkem. Za rok a půl se v Counter-Strike divizi vystřídala čtyři různá složení sestav, v nichž se objevovali hráči s minulostí v BIG, Astralis, fnatic, OG nebo Virtus.pro. Žádný se ale přesto nestal hvězdou, která by tým táhla vzhůru.

Poslední pětice stihla odehrát osm zápasů, z nichž vyhrála jen jeden. Až na Regional Clash Arenu se přitom nejednalo o žádné velké akce, ba naopak. Právě na turnajích typu European Pro League a YGames Pro Series by se očekávalo, že se Entropiq chytí. Nic takového ale nepřišlo, a už ani nepřijde. Vedení došla trpělivost a necelé dva měsíce od výměny více než poloviny kádru posadilo všech pět hráčů i s trenérem na lavičku.

Na rozhodnutí je ale šokující úplně jiná skutečnost. Oficiálním důvodem, jenž sklidil vlnu kritiky, totiž nejsou špatné výsledky, nýbrž rozhodnutí Valve, které „znemožnilo zapojit se do kvalifikace na Major“. Zrušením otevřených kvalifikací v Evropě přišel (nejen) Entropiq o šanci na zázrak, pro stabilní projekty jsou však nová pravidla výhodnější. Za něj se ale označit nedá a zmařená šance je zasloužená, ať to zní jakkoliv krutě.

Entropiq není první, kdo změnou pravidel odůvodnil propuštění týmu. Omezení otevřenosti je velké téma, pražská organizace už dříve vyjádřila nesouhlas a sdílela petici, ale v kontextu dlouhodobých nezdarů zní odůvodnění jednoduše jako výmluva. Dostat se mezi TOP 48 evropských týmů je přitom férovou meta a jednoznačnou ukázkou, kdo na Major má a kdo ne. Entropiq bohužel spadal do druhé kategorie.

Do dalšího Major cyklu má vedení Entropiqu spoustu času na přemítání, kudy se nyní vydá. Counter-Strike od počátku patří mezi klíčové tituly pražské organizace, ale možná je na čase si přiznat, že výstavba úplně nového týmu je až přílišnou sázkou na riziko. Lákavý by mohl být spíše návrat k oportunistickému přístupu a vyhlížení hotových projektů, kterým poskytne Entropiq zázemí. To jim už jednu účast na Majoru vyneslo. 

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.