Přejít k hlavnímu obsahu

Začíná nejkontroverznější akce roku. Saúdská Arábie chystá nekompromisní formát

3. 7. 2024 | 10:30 League of Legends Preview
Začíná to, na co mnozí fanoušci her a esportu čekali, ale zároveň to, co vzbudilo značné kontroverze a rozhořčení napříč komunitou. Saúdská Arábie uvítá nejlepší světové týmy na Esports World Cupu (EWC), který slibuje bezprecedentní podívanou. Jenže právě místo konání a financování události je to, od čeho dává komunita ruce pryč, i když jde o první akci světového formátu po dlouhých letech, kterou nemá pod palcem sama společnost Riot Games.
EWC Aréna
EWC Aréna
Zdroj: EWC

Esports World Cup vychází z dřívější megalomanské akce Gamers8 a do světa esportu přináší nový rozměr. Bojovat se bude v celé řadě titulů, na osm špičkových League of Legends týmů čeká Single Elimination bracket, kde není prostor pro chyby. Čtvrtfinále a semifinále se navíc odehrají jen na dvě vítězné hry, až samotné finále bude jako BO5 série opravdovým vyvrcholením. Kdo se postaví na bojiště? Na novém světovém turnaji nechybí žádná velká jména, konkrétně se zúčastní dva nejlepší celky z největších regionů:

  • Čína Bilibili Gaming
  • Jižní Korea T1
  • Spojené státy americké Team Liquid
  • Evropa Fnatic
  • Jižní Korea Gen.G Esports
  • Čína Top Esports
  • Evropa G2 Esports
  • Spojené státy americké FlyQuest

Pro účastníky bude zřejmě největší motivací tučná výhra. Ve hře je totiž více než 20 milionů korun. Jenže světový pohár je financován saúdskoarabskou vládou, což vzbuzuje v mnohých otázky ohledně etiky a hodnot. Partnerství Esports Awards s EWC bylo pro mnohé poslední kapkou, která vyvolala bouři nevole v komunitě. Někteří členové výboru se dokonce rozhodli odstoupit na protest proti této spolupráci. Navzdory kontroverzím zůstává EWC atraktivní událostí, která přitahuje pozornost fanoušků i kritiků.

Los už rozhodl o prvních zápasech a rozhodně nebyl shovívavý. Fanoušky evropského a americké League of Legends potěší hned dva vzájemné zápasy, střet velikánů z T1 a BLG už úvodním kole je naopak naprosto šílenou událostí. Jeden z celků si po první sérii totiž zabalí kufry a zamíří zpátky do domoviny.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.