Přejít k hlavnímu obsahu

Známe soupeře české Counter-Strike reprezentace. Boj o postup na MS začíná v sobotu

2. 7. 2024 | 18:00 Counter-Strike 2 Preview
Česká esportová asociace již dříve oznámila složení jednotlivých národních týmů pro letošní reprezentační sezónu. Nejvíce pozornosti si získal mužský výběr v Counter-Strike 2, který je po smíšených výsledcích a potřebné turnajové přestávce připraven na klíčovou část kvalifikace.
MS 2023
MS 2023
Zdroj: IESF

Česko si o postup na mistrovství světa v Counter-Striku zahraje v části online kvalifikace pro západní Evropu, která proběhne od 6. do 14. července. 21 účastníků se utká o 7 místenek na vrcholu reprezentační sezóny v saúdskoarabském Rijádu. Z každé skupiny o pěti až šesti týmech postoupí do Double Elimination play-off tři nejlepší celky. Podle nasazení je ve vyřazovací části potřeba získat ještě jednu nebo dvě výhry.

Český národní tým začne ve skupině D, kde patří mezi velké favority na postup. Jedinou hvězdou v řadách soupeřů je Max „Marix“ Kugener, Lucemburčan sedící na lavičce Entropiqu. Švýcarský tým tvoří jádro lokálního týmu Solid, Španěly reprezentuje pouze mix kolem Ivána „NaOw“ Gonzáleze a černým koněm budou Lotyši s Kristersem „keen“ Dārznieksem, Robertsem „shield“ Tipsisem či Kristapsem „krii“ Bricisem.

Slovensko nemělo takové štěstí a zahraje si v jediné šestičlenné skupině A. Jejím favoritem je národní tým Dánska, jehož dres oblékne kompletní pětice Gaimin Gladiators. Větší respekt v jiných skupinách budí už jen Francie (3DMAX) a Německo (ALTERNATE aTTaX). Složení slovenské skupiny doplňuje Kosovo s hráči mimo ex-Guild Eagles, Maďarsko stavějící na jádru PERA Esports a ostrovní reprezentace Irsko a Wales.

Rozlosování kvalifikace pro západní Evropu
Skupina ASkupina BSkupina CSkupina D
Dánsko Dánsko
Kosovo Kosovo
Irsko Irsko
Wales Wales
Maďarsko Maďarsko
Slovensko Slovensko
Německo Německo
Nizozemsko Nizozemsko
Slovinsko Slovinsko
Francie Francie
Portugalsko Portugalsko
 
Belgie Belgie
Rakousko Rakousko
Norsko Norsko
Island Island
Malta Malta
 
Česká republika Česko
Lucembursko Lucembursko
Španělsko Španělsko
Lotyšsko Lotyšsko
Švýcarsko Švýcarsko
 

Kdo bude reprezentovat Česko a Slovensko?

Vedení české reprezentance od letoška převzal management Dynama Eclot, trenér Pavel „replay“ Vaněk tak sází hlavně na své koně. Už od prvního dne se ve výběru nacházeli David „forsyy“ Bílý a Martin „Dytor“ Handl, jež následně doplnil i Vít „nbqq“ Pohlot. Role in-game leadera se zhostí Filip „K1-FiDa“ Dvořák, v současnosti hráč UNiTY. Pětici uzavírá talentovaný Oldřich „PR“ Nový z evropského týmu MOUZ NXT.

Kvalifikace sice proběhne ještě během oficiální turnajové pauzy, ale podle našich informací jsou všichni reprezentanti už doma, nebo minimálně na cestě ze svých dovolených. Do soboty se tak stihnou připravit.

Na sehrané jádro se spoléhá i Slovensko, které nominovalo trojlístek ze Sampi.Tipsport – Lukáš „sAvana1“ Lintner, Erik „The eLiVe“ Sith a Tomáš „fino“ Bebjak. Pokud se ale všechno sejde, tak se fanoušci mohou těšit na hvězdy ze zahraničí. Už v přátelských utkáních, kde Slováci porazili mimo jiné český výběr 13:5, nastoupili Matúš „MATYS“ Šimko a Martin „STYKO“ Styk. V tomhle složení je Slovensko velmi nebezpečné.

Národní asociace mohou vysílat zápasy na svých kanálech, na česká utkání se můžete od soboty těšit na kanále LipoMeistera. O průběhu kvalifikace vás budeme náležitě informovat na webu i sociálních sítích.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.