Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 nejvýdělečnějších českých YouTuberů 2024. Kdo inkasuje největší balík peněz?

4. 7. 2024 | 10:30 Žebříček
Co všechno přináší YouTube hvězdám obrovské výdělky? Magazín Forbes již počtvrté, tentokrát ve spolupráci se společností Subscribe, odhaluje seznam deseti nejlépe placených českých tvůrců na YouTube, kteří své impérium vystavěli na natáčení videí a streamování.
Nejbohatší čeští youtubeři
Nejbohatší čeští youtubeři
Zdroj: Michael Tomeš / Forbes / Seznam

Při sestavování tohoto žebříčku čerpal Forbes z rozhovorů s většinou tvůrců, dostupných dat a důvěrných informací od expertů v oboru. Významně prý pomohla i společnost Subscribe, která zastupuje mnoho z těchto internetových celebrit. Uvedené částky představují odhady nezdaněných ročních výdělků od července 2023 do června 2024 a nezahrnují náklady spojené s produkcí.

S naprostým přehledem letos vládne Jon Marianek, který sesadil z trůnu loňského vítěze Filipa „FIZIstyle“ Zimu a stal se nejvýdělečnějším českým YouTuberem, přestože působí v zahraničí. Zatímco loni si vydělal 16 milionů korun, letos jeho příjem vzrostl na více než dvojnásobek. Za poslední rok jeho kanál získal 500 tisíc odběratelů a dosáhl téměř milionu. Na platformě HeroHero rozdal stříbrné známky se svým mottem a nejvíce vydělává prodejem merche. Jeho osmnáctitisícová kolekce z loňského léta se prodala v osmačtyřiceti hodinách. Mariánek, který začínal s gamingovými videi, se po přestěhování do USA stal editorem Jakea Paula a tvoří obsah o americkém životě, díky čemuž jeho kariéra raketově vystřelila. Jeho popularita roste, ale do Česka se zatím nevrací. Návrat slibuje po dosažení milionu odběratelů. Přiznává, že dříve získával pozornost kontroverzními výroky, ale nyní spolupracuje s firmami jako Revolut, W a Netflix.

Jon Marianek
Jon Marianek
Zdroj: Forbes

Na druhém místě zůstává Taras Povoroznyk alias Tary, který si vydělal 30 milionů korun. Pustil se do produkce vlastního nápoje Tary Drink, což vedlo k výraznému nárůstu jeho příjmů. První várka 750 tisíc kusů se vyprodala během několika dnů, a proto je v přípravě další dvojnásobná várka. Tento úspěch rozšířil jeho e-shop, kde nabízí přes tři sta produktů. Kromě e-shopu jsou pro něj klíčovým zdrojem příjmů také YouTube a osobní setkávání s fanoušky. Taky pořádá víkendové akce po Česku a Slovensku a Tary Campy pro děti a spolupracuje s firmami jako Gillette nebo Emco.

Tary
Tary
Zdroj: Forbes

Filip Zima, známý jako FIZIstyle, proslulý svou hyperaktivitou a přímočarou zábavou pro mladší publikum, si letos přišel na 27,5 milionu korun. To je o tři miliony více než loni, přesto spadl na třetí příčku. Hlavním zdrojem růstu je FIZI Drink, limonáda o pěti příchutích, která se prodává po celé republice. E-shop s jeho produkty dosahuje ročních tržeb kolem dvaceti milionů korun. Se svou pětičlennou crew natáčí propracované výzvy inspirované MrBeastem. Nedávno otevřel nové studio za deset milionů, vybavené posilovnou, garáží na motokáry a automatem na plyšáky.

FIZIstyle
FIZIstyle
Zdroj: Forbes

Bývalý právník Ondřej Koběrský se dostal z devátého na čtvrté místo s výdělkem 23 milionů korun díky svým edukativním videím o investování na Patreonu, kde má přes šest tisíc patronů, kteří mu platí za srozumitelné investiční poradenství. Jeho „masterclass“ webinář byl obzvlášť úspěšný s více než 1100 prémiovými členstvími za šest tisíc korun. Koběrský vstoupil do tohoto segmentu v roce 2020 a rychle si vybudoval monopol. Navzdory kritice odborné veřejnosti ohledně jeho erudice zdůrazňuje svou zodpovědnost a snahu vysvětlovat fungování investic. Milionové příjmy mu zajišťuje i partnerství s investiční aplikací XTB a podíl v Monery.io, aplikaci pro sledování osobních financí a investic.

Ondřej Koběrský
Ondřej Koběrský
Zdroj: Forbes

Martin Mikyska alias Mikýř se jako „ochránce internetu“ a komik umístil na pátém místě s 20 miliony korun. Letos ale výrazně pokročil. V září natočil hodinový film o scientologii, který má 1,2 milionu zhlédnutí, a účastnil se reality show v Karibiku, kde vyhrál titul českého Survivora 2024. Po návratu zorganizoval v O2 areně velkolepou show „Jediný rozhovor v životě“, kterou financoval s pomocí partnerů a fanoušků. Na platformě Herohero jeho obsah zaplatilo rekordních 26 tisíc lidí, což mu vyneslo přes pět milionů korun. Mikýř, člen Forbes 30 pod 30 z roku 2022, má také vlastní pořad na TV Prima.

Mikýř
Mikýř
Zdroj: Forbes
Kompletní seznam nejlépe placených YouTuberů za rok 2024:
PořadíPřezdívkaJménoVěkVýdělek v KčPočet sledujících na YT
1.Jon MarianekJan Mariánek2533 mil.945 tisíc
2.TaryTaras Povoroznyk3130 mil.1,39 mil
3.FIZIstyleFilip Zima2427,5 mil.1,1 mil.
4.Ondřej KoběrskýOndřej Koběrský3123 mil.83 tis.
5.MikýřMartin Mikyska3020 mil.374 tis
6.Erik MeldikErik Meldik3817 mil.252 tis.
7.AgraelusVojtěch Fišar2716 mil.631 tis.
8.MenTJan Macák2615 mil.1,54 mil.
9.XnapyPetr Jirák2713,5 mil.107 tis.
10.StejkJakub Steklý3212 mil.1,34 mil.
Zdroj: Forbes
Štítky: Forbes, top 10, Youtube
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.