Přejít k hlavnímu obsahu

V duhovém do Rijádu! Hráči dostali povolení nosit „pride“ dresy, hrozí jim nebezpečí?

4. 7. 2024 | 13:30 League of Legends Komentář
Hlavní město Saúdské Arábie, kde práva LGBT nejsou vládou uznávána, hostí Esport Wolrd Cup. Jeho pořadatelé ale svolili k něčemu naprosto bezprecedentnímu. Všem týmům povolili nosit dresy s duhovým znakem na podporu práv LGBTQ+ komunity. I když se to někomu může zdát jako maličkost, jedná se o obrovskou věc.
Pride dres Team Liquid
Pride dres Team Liquid
Zdroj: LCS

Pride month sice skončil, ale Team Liquid se rozhodl se rozhodl v duhovém dresu pokračovat i nadále, a to i v Saúdské Arábii. Tamní LGBTQ+ komunita čelí diskriminaci a tvrdým trestům, už jen samotné přiznání nebo podpora je velice nebezpečná. Přesto americká organizace přichází s významnou zprávou. Pořadatelé Esports World Cupu v Rijádu povolili všem týmům reprezentovat se v jejich „pride“ dresech. Lidé z celéha světa nevěří svých očím.

Rozhodnutí nosit duhové dresy na jedné z nejkontroverznějších herních událostí roku je důležitým gestem podpory LGBTQ+ komunity. Je to symbol solidarity a inkluze, který vysílá jasnou zprávu. „Nevím, jak je možné, že čtu negativní nebo ironické tweety na toto téma. Změna nepřijde přes noc. Lidé mohou pochybovat, že to něco znamená, ale i malá jehla může způsobit velkou změnu,“ komentoval rozhodnutí streamer LS. „Posmívat se tomu, protože to není tak velké, jak byste chtěli, a přitom předstírat, že to není nemožné nebo směšné, že by někdy došlo k takové veliké změně, je absurdní,“ doplnil.

Fanoušci i kritici se k této zprávě vyjadřují různě. „Neříkám, že to něco znamená nebo udělá, ale už samotné povolení je velkou věcí,“ napsal jeden z uživatelů. Reakce odráží široké spektrum názorů v komunitě, kde někteří vidí v tomto kroku významný pokrok, zatímco jiní zůstávají skeptičtí. Vzhledem k místu konání někteří vyjádřili obavy o bezpečnost hráčů. „Není to pro hráče nebezpečné?“ zněla jedna z otázek, na kterou další odpověděl: „Pochybuji. Celý smysl akce je udělat dobrý dojem na saúdskou vládu, udělají vše pro to, aby týmy byly v bezpečí. Nejspíš budou mít ozbrojený doprovod po celou dobu pobytu v zemi.“

Fanoušci původně kritizovali účast TL i dalších týmů v EWC. „Teď aspoň mají kuráž udělat to, na co se žádný z fotbalových týmů na mistrovství světa ve fotbale v Kataru neodvážil a reprezentovat trochu duhy,“ shodují se. Teď je otázkou, kolik dalších týmů se opravdu odváží otevřeně podpořit LGBTQ+ komunitu, když mají takovou bezprecedentní příležitost. 

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.