Přejít k hlavnímu obsahu

Fnatic si po jedné sérii balí kufry, T1 přehráli čínskou jedničku. Zeus musel vytáhnout Zeri na top

5. 7. 2024 | 16:00 League of Legends Reportáž
Úvodní den na kontroverzním šampionátu Esports World Cup přinesl první výsledky a první slzy. Nekompromisní formát poslal domů čínské favority z BLG, a po pár hodinách se loučila i česká hvězda z Fnatic. Humanoid se svými spoluhráči utržil drtivou porážku od týmu Liquid, američtí fanoušci jsou naopak plní radosti.
T1 na EWC vyhráli úvodní zápas
T1 na EWC vyhráli úvodní zápas
Zdroj: EWC

Jedna série a to je všechno. Formát EWC je nekompromisní, a jako první okusili jeho krutou realitu čínští borci. Hned v první sérii čelili obhajujícím mistrům světa T1. Faker, který nikdy za celou svou kariéru neprohrál s žádným týmem z LPL, se této statistiky chtěl držet dál. Zatímco byli vítáni arénou v Rijádu, Faker deset minut meditoval, než byli vpuštěni na Summoner's Rift. Tam přišlo první překvapení – mladičký Zeus vytasil na topu Zeri. Ani samotný titán Bin neměl šanci.

Čínskému celku se však podařilo ve druhé hře korejské oblíbence davu přehrát a vyrovnat stav série. Dokonce i v rozhodující hře to vypadalo, že BLG mají early game kompletně pod kontrolou a diktovali tempo hry podle libosti. Ale jestli někoho není radno podceňovat, tak je to T1 v deficitu. Play po playi se poměr sil přikláněl na stranu reprezentantů LCK, až nakonec po krvavé bitvě zničili nepřátelský nexus. Slzy v očích některých čínských borců nešly zastavit.

Program ale nekončil, protože nastal čas pro další banger: EU vs NA. Fnatic a Team Liquid si zopakovali střet z posledního MSI. Tehdy odešli Evropané se sklopenou hlavou a toužili po pomstě. Jenže už od draftu to vypadalo bledě – spousta overplayů, přešlapů a nezvládnuté stínování soupeře. Občas se něco povedlo, ale výsledek byl nakonec vždy stejný: TL ovládal mapu a objektivy. První hra byla naprostý stomp.

Ve druhé už vypadal draft podstatně lépe, ale na botu se od začátku nedařilo. Noah a Jun nezvládli laning fázi, čímž stvořili naprosto nezabitelného Luciana v rukou Seana „Yeon“ Sunga, který hru už nepustil. Ani Marek „Humanoid“ Brázda nebyl ve své kůži. Jeho Hwei sice byl na místě, ale často se dostával do pozic, ze kterých nebylo úniku. Jedna chyba nakonec vyústila v závěrečný tlak, který FNC neustáli. Bez jediné vyhrané mapy se tak loučí také.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.