Přejít k hlavnímu obsahu

Hráč Heroes paří Songs of Conquest: Začátek matoucí, kampaň stojí za to

6. 7. 2024 | 12:30 Komentář
Songs of Conquest je v podstatě novodobá předělávka Heroes of Might and Magic. Parta kamarádů a fanoušků legendární hry vytvořila pixel art pařbu, která v mnohém připomíná právě HOMAM. A baví. Nabízí nové mechaniky nebo systém kouzel. Já jsem vyzkoušel kompletní kampaň a sdílím hlavní body, které mě jako dlouhodobého hráče Heroes of Might and Magic na Songs of Conquest zaujaly.
Songs of Conquest
Songs of Conquest
Zdroj: Lavapotion

Ze začátku mohou být dlouhodobí hráči Heroes of Might and Magic trochu zmatení. Songs of Conquest je velice podobná hra, ale v lecčem se liší. Například ovládání je jiné – v HOMAM se postava pohybuje levým tlačítkem myši, v SoC pravým. Na to si ale člověk zvykne celkem rychle, pár hodin stačí.

Hned na začátku je rozhodně dobré projít si základní kampaň. A nebojte se, pokud vám první část v mechanikách hry tolik nenapoví. Od druhé části musí člověk používat lepší taktiky a většinu vám vývojáři skrze různé tutorialy vysvětlí. Umím po čtyřech kampaních všechno? Rozhodně ne, ale základy jsou kvalitní a většinu mechanik už můžu předpovídat.

Překvapivá je jedna konkrétní mechanika, na kterou hráči Heroes of Might and Magic nejsou zvyklí. Pokud chcete v boji projít kolem nepřátelské melee jednotky, tak na vás daný nepřítel zaútočí. Když máte svoji jednotku a v předchozím kolem vám kolem ní soupeř postaví čtyři melee jednotky, a vy chcete popojít pryč, všechny nepřátelští bojovníci ji trefí.

Odlišný je oproti HOMAM i systém kouzel. Všichni hrdinové mají od začátku stejnou knihu kouzel, nikdo nemá speciální spelly. Kouzla jsou k dispozici pouze v boji, mimo něj nemůžete nic použít. Hrdina nemá běžnou manu, nýbrž esence. Ty se odvozují od jednotek nebo schopností hrdiny (lze zvolit po získání nové úrovně).

Každý druh esence dává hrdinovi schopnost používat určitý typ kouzel. Například order essence jsou převážně buff spelly, destruction essence poškozující. Dostupné jsou i kombinace esencí – některá kouzla stojí například 5 chaos essence a 5 destruction essence (esence se objevují v levém horním rohu u hrdiny).

Esence dostáváte vždy na začátku tahu jednotky. Pokud nemáte plnou armádu, můžete do volných míst nasadit rychlou jednotku po jednom členu, abyste na začátku kola mohli tyto bojovníky přeskakovat a dostávat tak spoustu esence na používání kouzel. Menší pomůcka, která může být v některých bojích klíčová.

Songs of Conquest rozhodně neurazilo. Nabízí několik zajímavých mechanik, které obohacují herní zážitek a vnáší oproti Heroes of Might nad Magic něco nového. Příběhově je kampaň pěkná a zajímavá, hráč si vyzkouší všechny dostupné frakce v Songs of Conquest. Nebojte se experimentovat, zkoušet novinky.

Essence v Songs of Conquest
Essence v Songs of Conquest
: songsofconquest.fandom.com
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).