Přejít k hlavnímu obsahu

Na veřejnosti se chlubil maketou meče z oblíbené videohry. Dostal čtyři měsíce natvrdo

5. 7. 2024 | 19:00 Lifestyle
Policisté ve Spojeném království hlásí poněkud nekonvenční incident. Na veřejnosti se starší muž chlubil replikou meče ze své oblíbené videohry The Legend of Zelda. Bohužel pro něho zákony mluví jasně a po krátké konfrontaci policií byl zatčen. Soud se sním nepáral a nařídil mu vykonat čtyřměsíční trest ve vězení.
Master Sword z Legend of Zelda
Master Sword z Legend of Zelda
Zdroj: warwickshire.police.uk

V herním světě je Master Sword ikonickým symbolem, který přináší vzpomínky na dobrodružství v sérii The Legend of Zelda. V reálném životě však může přinést i nečekané potíže. Přesvědčil se o tom 48letý Anthony Bray z Nuneatonu v anglickém Warwickshire. Byl totiž spatřen na veřejnosti jak se chlubí svým šestipalcovým mečem, což samozřejmě přitáhlo pozornost okolí. Nakonec neunikl ani všímavým kolemjdoucím policistům. V mnoha oblastech platí přísná pravidla ohledně nošení ostrých zbraní na veřejnosti a tento případ nebyl výjimkou.

Bray při zatčení tvrdil, že Master Sword je jeho „fidget“ – tedy něco, s čím si zaměstnává ruce – a že jej koupil online. Policie však měla jiný názor. Ostrý hrot zbraně mohl být použit jako nebezpečný předmět a vyvolat strach mezi občany. „Navzdory tomu, že Bray připustil, že by to mohlo být vnímáno jako výhružné, kdyby to viděl někdo jiný, během rozhovoru trval na tom, že by to nikdy nepoužil jako zbraň,“ uvádí zpráva. „Uplatňujeme nulovou toleranci k článkům s čepelí na veřejnosti a Bray se toho dopustil,“ řekl Seržant Spellman v prohlášení.

Přes zdůrazňování, že je pouze fanouškem série Zelda, soud už o osudu 48letého muže rozhodl. Bray byl odsouzen k čtyřem měsícům vězení a bylo mu nařízeno zaplatit poplatek přibližně 4 500 Kč. Seržant Spellman k případu ještě poznamenal, že existuje spousta fidget hraček, které nejsou šestipalcové čepele. „S trochou více sebereflexe se mohl zcela vyhnout kontaktu s námi,“ doplnil. Místní zákony jsou v tomto ohledu neúprosné a policie tak musela jednat. Porušení předpisů týkajících se nošení zbraní ve veřejném prostoru, i když se zdánlivě jednalo o nevinnou zábavu pro fanouška videoher, bylo potrestáno.

Tento incident je důraznou připomínkou pro všechny herní nadšence, že i když je cosplay a nošení herních replik na conech a jiných akcích běžné, veřejná prostranství mají svá vlastní pravidla a zákony. Zejména pokud jde o nošení zbraní nebo jejich replik. Fanoušci a nadšenci by měli být obezřetní, aby jejich záliby nevedly k právním problémům. Bezpečnost veřejnosti a dodržování zákonů jsou vždy prioritou, i když se může stát, že takové případy jsou příliš přísné. 

Náplň moji práce? Transformuji herní novinky na texty, které jsou stejně návykové jako samotné hry! A taky hraju fotbal.