Přejít k hlavnímu obsahu

YouTube zavádí nový nástroj na boj s licencovanou hudbou. Neovlivní ostatní zvuky

6. 7. 2024 | 18:00 Lifestyle
Revoluční nástroje umožní tvůrcům jednoduše odstranit chráněnou hudbu z videí, aniž by se tím poškodily další zvukové stopy. Inovace platformy YouTube umožní snadno odstranit jakoukoliv hudbu z vašich videí, aniž by to ovlivnilo ostatní stopy, jako jsou dialogy nebo zvukové efekty. Jde o významný krok vpřed v ochraně autorských práv a zjednodušení správy obsahu.
YouTube
YouTube
Zdroj: YouTube

Konečně dobrá zpráva pro všechny tvůrce, kteří na YouTube mají problémy s licencovanou hudbou a poškozením zvukových stop. Byl totiž představen vylepšený nástroj, jenž umožňuje odstranit chráněnou hudbu, aniž by ovlivnil ostatní zvuk ve videu, což pochopitelně tvůrcům zjednoduší odstranění zmíněné hudby přímo na platformě. Doposud mohli tvůrci využívat pouze tři hlavní možnosti: oříznout segment videa, nahradit chráněnou skladbu nebo zcela ztlumit zvuk. Nyní však získávají větší svobodu, díky čemuž ušetří spoustu času. Dokonce i když bude hudba puštěná přes mluvený obsah, hlas tvůrce by se žádným způsobem neměl poškodit.

Novinka se hodí zejména pro ty, kteří se při monetizaci obsahu věčně obávají autorských nároků. Mimo proces odstranění hudby nabízí YouTube také možnost nahrazení hudby skladbou z jejich knihovny, takže video taktéž zůstane v souladu s autorskými právy. Nástroj díky umělé inteligenci dokáže přesně detekovat a odstranit konkrétní písničku bez ovlivnění ostatního zvuku ve videu. YouTube ale varuje, že algoritmus nemusí být vždy stoprocentně úspěšný, zvláště pokud je písnička těžko odstranitelná. V takových případech mohou tvůrci použít jiné možnosti, jako je ztlumení veškerého zvuku nebo vystřižení nárokovaných segmentů.

Neal Mohan, šéf YouTube, na sociálních sítích sdílel nad novinkou nadšení: „Dobré zprávy, tvůrci: náš aktualizovaný nástroj Erase Song vám pomůže snadno odstranit hudbu nárokovanou na základě autorských práv z vašeho videa (při zachování ostatního zvuku nedotčeného).“ Vedení tímto krokem znovu snaží potvrdit svůj závazek podporovat tvůrce obsahu a usnadňovat jim práci s platformou.

Postup pro použití nástroje „Erase Song“ by měl být jednoduchý díky pár kliknutím:

  1. Přihlaste se do YouTube Studio.
  2. Vyberte video s Content ID nárokem.
  3. Klikněte na podrobnosti o nároku a vyberte akci „Erase Song“.
  4. Nástroj se pokusí odstranit pouze nárokovanou hudbu a zachovat ostatní zvuky.