Přejít k hlavnímu obsahu

Česko chce na mistrovství světa! Ve skupině D ho od postupu dělí jediná výhra

7. 7. 2024 | 10:30 Counter-Strike 2 Reportáž
Západoevropská kvalifikace na vrchol reprezentační sezóny má za sebou první hrací den. Český nároďák utržil jednu porážku, díky situaci ve skupině však má všechno ve svých rukou. Slovensko naopak prohrálo hned dvakrát a o postup do play-off musí hodně zabojovat.
MS 2023
MS 2023
Zdroj: IESF

Česko v loňském roce ovládlo celou kvalifikaci svého regionu a o podobný úspěch se západní části Evropy pere i letos. Z jeho skupiny D navíc odstoupilo Lucembursko, takže o tři postupové sloty do play-off hrají pouze čtyři týmy. V následné vyřazovací části už poté bude stačit získat jen jedinou výhru, aby daný reprezentační výběr postoupil na mistrovství světa. To se letos uskuteční v saúdskoarabském Rijádu.

Po kontumační výhře nad Lucemburskem Češi dokázali porazit Španělsko 13:6. Svou neporazitelnost ale ztratili po prohře nad Lotyšskem 10:13, Rūdolfs „rud“ Osmanis byl bohužel k nezastavení. Přesto má český tým vše ve svých rukou. V neděli už vyzve pouze Švýcarsko, které je aktuálně poslední. Výhra znamená jistý postup, při prohře by rozhodovala bilance se sousedy v tabulce. Přesné pořadí totiž pomůže určit druhý nedělní duel Španělska proti Švýcarsku. O postup hrají všichni, stoprocentní jistotu má pouze Lotyšsko.

Ve slovenské skupině A se nejvíce daří Maďarsku, které si dokonce poradilo se sehraným Dánskem. Kromě Maďarska bohužel Slováci nestačili ani na národní tým Kosova a v jediné šestičlenné skupině se nachází na čtvrtém místě. V nedělní části programu si tak nemohou dovolit další zakopnutí, mimo několik okrajových scénářů. Proti poslednímu Walesu budou jasným favoritem, šlágr s Dánskem však bude těžkou zkouškou.

Česko v kvalifikaci reprezentuje sestava opírající se o ostřílené tříčlenné jádro Dynama Eclot. To doplňuje Filip „K1-FiDa“ Dvořák a talentovaný střelec Oldřich „PR“ Nový z mezinárodního celku MOUZ NXT. Na souhru z klasických týmů sází také Slovensko. Tři hráče Sampi.Tipsport doplnil jejich bývalý hvězdný kolega Matúš „MATYS“ Šimko s náhradníkem Jakub „M1key“ Krausko, jenž zaskočil za Martina „STYKO“ Styka.

Český a slovenský program:

  • Sobota 12:00 – Slovensko Slovensko vs. Irsko Irsko – 13:5
  • Sobota 13:00 – Česká republika Česko vs. Lucembursko Lucembursko – 1:0K
  • Sobota 14:00 – Slovensko Slovensko vs. Maďarsko Maďarsko – 4:13
  • Sobota 15:00 – Česká republika Česko vs. Španělsko Španělsko – 13:6
  • Sobota 16:00 – Slovensko Slovensko vs. Kosovo Kosovo – 2:13
  • Sobota 17:00 – Česká republika Česko vs. Lotyšsko Lotyšsko – 10:13
  • Neděle 12:00 – Slovensko Slovensko vs. Wales Wales
  • Neděle 13:00 – Česká republika Česko vs. Švýcarsko Švýcarsko
  • Neděle 14:00 – Slovensko Slovensko vs. Dánsko Dánsko
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.