Přejít k hlavnímu obsahu

Faker opět slaví. Skvělý comeback na světovém poháru, rekordy však padají z jiného důvodu

8. 7. 2024 | 15:00 League of Legends Reportáž
Korejští giganti opět ukázali svou sílu a na prvním Esports World Cupu v League of Legends se radovali z vítězství. Ve finále přemohli čínský tým Top Esports poměrem 3:1. Přestože byl výkon T1 obdivuhodný, tento triumf pravděpodobně nezůstane dlouho v paměti fanoušků.
T1 vítězem EWC
T1 vítězem EWC
Zdroj: EWC

Pod vedením legendárního Fakera se T1 podařilo překonat těžké okamžiky. Po drtivé porážce v prvním zápase od TES, kteří dominovali letní části LPL bez jediné prohry, se korejský tým vzchopil a získal tři vítězství v řadě. Tento comeback je jeho druhým mezinárodním úspěchem v posledních dvou letech, po loňském triumfu na Worlds.

Světový pohár ale přinesl i negativní rekordy. Turnaj byl nejméně sledovaným mezinárodním eventem v League of Legends za posledních pět let. Finále sledovalo pouze 1,1 milionu diváků, což je nejnižší číslo od MSI 2018. Celkový průměr sledovanosti dosahoval 565 093 diváků na zápas, což je výrazně méně než u prestižních turnajů jako Worlds nebo MSI, či dokonce velkých regionálních finále v LCK a LPL.

Důvodů je hned několik: nedostatečná propagace ze strany Riot Games, neatraktivní formát s pouze osmi týmy a jednozápasovým vyřazovacím pavoukem a nepříznivé časové pásmo Saudské Arábie pro fanoušky z východu světa. Důležitou roli pravděpodobně hrálo i odmítnutí vysílání ze strany oblíbených co-streamerů. Přestože účast T1 obvykle zvyšuje sledovanost, tentokrát to nestačilo.

Po dlouhých letech se uskutečnila velká světová akce mimo Riot Games ekosystém, ale stále se jednalo jen o turnaj v pauze během letního splitu, tedy v době, kdy si svět dává od sledování League of Legends pohov. Za pár dní totiž všechny zúčastněné celky budou pokračovat v honu za domácí trofejí a snaze kvalifikovat se na hřeb roku.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.