Přejít k hlavnímu obsahu

YouTuber prezidentem? Když sníží věkovou hranici, budu kandidovat, slibuje MrBeast

8. 7. 2024 | 13:30 Lifestyle
Slavný tvůrce a filantrop Jimmy Donaldson, světu známý jako MrBeast, rozvířil vody sociálních sítí svým odvážným prohlášením: „Pokud snížíme věkovou hranici pro kandidaturu na prezidenta, jdu do toho.“ V současné době musí mít kandidát na prezidenta USA minimálně 35 let, což internetová hvězda, které je teprve 26 let, zatím nesplňuje.
MrBeast prezidentem?
MrBeast prezidentem?
Zdroj: Steven Kahn/Variety

Prezident Spojených států amerických je jedna z nejvlivnějších pozic na světě. Podle Ústavy je vedoucí osobou výkonné moci federální vlády a vrchním velitelem ozbrojených sil. Spojuje v sobě pravomoci, které se v evropských zemích obvykle dělí mezi hlavu státu a premiéra. Vyjádření slavného influencera proto vyvolalo lavinu reakcí od fanoušků i kritiků. Zatímco někteří komentovali humorně, například otázkou, zda by i jako prezident nadále natáčel videa, jiní vzali jeho prohlášení vážně a vyjádřili svou podporu. „Nejvtipnější na tom je, že by pravděpodobně vyhrál,“ napsal jeden z příznivců.

Debata se rozproudila krátce po vydání jeho nejnovějšího videa, ve kterém MrBeast zařídil stavbu 100 domů pro potřebné v zemích jako Salvador a Jamajka. Video rychle nasbíralo přes 75 milionů zhlédnutí a tisíce komentářů, ten nejlajkovanější říká: „MrBeast na prezidenta.“ Byla to první jiskra něčeho velkého? Není pochyb o tom, že Jimmy Donaldson má obrovskou podporu a dosah, což ukázal nejen svou internetovou tvorbou, ale i filantropickými aktivitami. Někteří jeho příznivci dokonce vyjádřili ochotu cestovat do USA, aby ho mohli podpořit ve volbách, ačkoli nejsou způsobilí volit.

Jeho odpověď na otázku, zda by stále natáčel videa jako prezident, byla sarkastická. „Pravděpodobně bych se soustředil na řízení největší ekonomiky na světě,“ zavtipkoval. Na druhé straně se objevily i kritické hlasy, které poukazují na to, že být úspěšným YouTuberem a filantropem nemusí nutně znamenat, že má potřebné zkušenosti a dovednosti k řízení země. „Proč bys byl dobrý prezident? Jsi jen YouTuber,“ provokovali někteří.

Přestože je MrBeast zatím daleko od možnosti skutečně kandidovat na prezidenta, jeho prohlášení ukazuje, jak velký vliv a podporu má mezi svými fanoušky. Je otázkou, zda si tuto popularitu udrží i v následujících devíti letech, po kterých by konečně mohl o post hlavy státu usilovat. Jeho ambice a touha pomáhat lidem ho však budou provázet i nadále.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.