Přejít k hlavnímu obsahu

Skandál v kvalifikaci na mistrovství světa! Chorvatsko už podruhé podvádělo

14. 7. 2024 | 19:30 Counter-Strike 2 Kauza
Zahrát si na mistrovství světa v národním dresu, to je sen nejednoho hráče či sportovce. Najdou se ale bohužel tací, kteří se pro splnění tohoto cíle uchýlí k nekalým praktikám. Přesně to je případ Counter-Strike týmu Chorvatska, jenž byl z kvalifikace nekompromisně vyloučen.
Marko „Maki“ Mijatović
Marko „Maki“ Mijatović
Zdroj: IESF / Maki

Chorvatsko na esportové mapě není nijak výrazným státem. Mimo League of Legends hráče Luku „PerkZ“ Perkoviće se po světové scéně nepohybují ani individuální hvězdy. Týmový úspěch by tak byl senzací, kdyby však nezačal vznikat pod rouškou skandálu. Bohužel pro fanoušky nejde o první černý puntík Chorvatů.

Vraťme se na přelom května a června. Řadový tým pod názvem Croatia vzal útokem menší turnaje, kde začal ukazovat zajímavý potenciál. V kvalifikaci na Regional Clash Arenu ovšem přišla tvrdá rána. Sestava byla diskvalifikována a čtyři z pěti hráčů obdrželi od organizátora půlroční zákaz činnosti za údajné podvádění.

Tím se dostáváme do současnosti. O měsíc a půl později Chorvatsko usilovalo o postup na reprezentační mistrovství světa. Postoupilo ze skupiny, v prvním kole play-off porazilo Izrael a bylo krůček od postupu. Znovu ale přišlo skandální odhalení. Organizátoři ho po manuálním prozkoumání diskvalifikovali z turnaje.

„Chorvatsko bylo diskvalifikováno z regionální kvalifikace na mistrovství světa. Hlavní rozhodčí po přezkoumání zápasu s Izraelem zjistili, že Chorvatsko v tomto utkání používalo programy, které mu poskytovaly neférovou výhodu,“ zní v oficiálním vyjádření IESF. Klíčové je samotné vyřazení, délka trestů bude teprve zveřejněna.

Největší smutek panuje v táboře Izraele. Organizářoři se totiž rozhodli nedohrávat zpětně pavouka. Mimo to schytávají kritiku za využití Akros Anti-Cheatu, který je známý pro své nedokonalosti. Manuální tresty od administrátorů nikdy nebudou neprůstřelné. O Marku „Maki“ Mijatovićovi tak určitě neslyšíme naposled.

Zdroj: dust2.us
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.