Přejít k hlavnímu obsahu

V šestnácti stanovil ligový rekord, o rok později jej sám pokořil. Evropa vkládá naděje do mladého talentu

14. 7. 2024 | 15:00 League of Legends Příběh
Kdo ještě nezná mladého francouzského hráče Caliste „Caliste“ Henry-Henneberta, brzo jej určitě pozná. Během své krátké kariéry totiž zařídil tolik úspěchů a rekordů, že mu mohou všichni jen závidět, nebo ho minimálně obdivovat. Teď dosáhl dalšího neuvěřitelného maxima – největšího počtu zabití v jednom splitu, a to se dvěma zbývajícími zápasy před sebou.
KC Caliste
KC Caliste
Zdroj: LFL

Když v pouhých šestnácti letech nastoupil Caliste v nejvyšší francouzské lize, tak už od začátku bylo jasné, že se jedná o jeden z největších talentů v celé Evropě. Ve své nováčkovské sezóně vyhrál jak domácí soutěž, tak i mezinárodní klání EMEA Masters. Odnesl si cenu nejužitečnějšího hráče a překonal ligový rekord v počtu zabití a průměrného poškození v jediné sezóně. Kdyby byl plnoletý, LEC týmy by se o něj přetahovaly. Jenže kvůli svému věku musel ještě rok soutěžit v regionální lize, tak se alespoň rozhodl ještě navýšit laťku.

Ve čtvrtečním zápase mladík překonal svůj vlastní rekord v počtu zabití. Letos už zaznamenal úctyhodných 118 killů, a to má před sebou ještě dva zápasy, takže jeho již tak vysoké číslo ještě poroste. Francouzská organizace Karmine Corp si svého svěřence vychovává a připravuje ho vstup do evropské nejvyšší soutěže, kde už bude mocí příští rok v plné síle nastoupit. Nyní ale ještě terorizuje konkurenci na domácí scéně. Caliste nejenže v tomto splitu exceluje ve statistikách zabití, ale drží i několik neméně cenných rekordů.

Sedmnáctiletý hráč je momentálně na vrcholu mnoha statistik. S průměrem 914 poškození za minutu dominuje nad všemi. V 87,5 % her, které odehrál, si udržuje vedení ve farmě (CS) do 15. minuty a zároveň má nejvyšší rozdíly v CS a XP v celé lize. I když Karmine Corp Blue čeká ještě souboj s Team BDS Academy v play-off, všichni se spíše připravují na nadcházející EMEA Masters. Po neuspokojivém vyřazení ve čtvrtfinále na jaře od Geekay Esports chce Caliste a jeho tým s napravit své zaváhání a rozloučit se dalším titulem.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.