Přejít k hlavnímu obsahu

Aukci o hraní s Pokimane narušili zloději kreditních karet. Přesto byla nakonec úspěšná

20. 7. 2024 | 13:30 Kauza
Obrovský poprask. Tvůrce obsahu CDawgVA a jeho charitativní aukce, kde byla jednou z hlavních cen možnost zahrát si s populární streamerkou Pokimane, se stala terčem podvodníků, kteří použili kradené kreditní karty. Falešných nabídek bylo víc než dost.
Pokimane
Pokimane
Zdroj: Twitch/Pokimane

Od 15. července se komunita fanoušků a diváků pustila do divokého přihazování na aukci, která nabízela možnost zahrát si s Pokimane. Výtěžek z akce sice mířil na charitu, ani to ale nezabránilo některým jedincům přihazovat finance, které nejsou jejich. Během jediného dne se příhozy vyšplhaly na 500 tisíc dolarů, což šokovalo jak streamerku, tak pořadatele aukce. Četné pochybnosti ovšem rychle vzaly za své.

Většina těchto nabídek totiž byla falešná a organizátor okamžitě vyzval vtipálky, aby přestali zneužívat charitativní aukce. „I když je těch 500 000 dolarů falešných, skutečná částka je stále velmi vysoká,“ uvedl a pokračoval, že není smutný, protože se stále mluví o šílené sumě reálných peněz. Web Tiltify, který mezitím zavedl ověřování nabídek, uvádí jako vítěze aukce uživatele nabízejícího částku zhruba 700 tisíc korun.

CDawgVA také ostře kritizoval falešné přihazovače. Byl zmatený, proč by někdo chtěl narušit charitativní aukci. „Je super cringe předstírat, že darujete peníze na charitu,“ prohlásil. „Myslím, že není nic smutnějšího než předstírat darování peněz na charitu. Je to fakt smutné.“ Podle organizátorů používali falešní přihazovači kradené kreditní karty a řadu falešných emailů a adres, aby stránky přiměli uvěřit, že jejich nabídky jsou skutečné. „Proč byste takový podvod páchali?“ divil se. Přesto se dá celá akce hodnotit jako úspěšná.

Výnosy z letošní aukce budou věnovány nadaci Immune Deficiency Foundation, která poskytuje zdroje, vzdělání a podporu pacientům s primární imunodeficiencí. V loňském roce se vybralo skoro 8 milionů korun a letos dosáhla stejných rozměrů. I přes kontroverzi se herní sezení s Pokimane stalo nejdražší položkou celé aukce. Vítězka byla stejná jako vloni, Vtuberka Claudia Moneta tentokrát věnovala na charitu 711 tisíc korun. Jedná se sice o zlomek původně nejvyšší falešné nabídky, přesto jde o nádhernou sumu na dobročinné účely.

Štítky: Pokimane, charita, kauza
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.