Přejít k hlavnímu obsahu

Největší IT výpadek v dějinách! Systém odporoval aktualizaci Windows od Microsoftu

19. 7. 2024 | 16:00 Kauza
Celý svět se ocitl v chaosu kvůli masivnímu výpadku počítačových systémů, který zasáhl letiště, banky, média i zdravotnické zařízení. Výpadek způsobil nevhodný update antivirového softwaru CrowdStrike, který kolidoval s operačním systémem Windows od Microsoftu.
Blue Screen of Death
Blue Screen of Death
Zdroj: Depositphotos (s povolením)

Podle Troye Hunta, australského odborníka na kybernetickou bezpečnost, jde o největší IT kolaps v historii. Microsoft již pracuje na nápravě situace, ale následky jsou obrovské. Analytická firma Cirium hlásí více než tisíc zrušených letů a očekává další nárůst. Pátek měl být nejrušnějším dnem pro lety z Velké Británie, kde bylo plánováno přes 3200 odletů. Letecké společnosti jako American Airlines, United a Delta žádají o globální zastavení letů. Na berlínském letišti se letadla zpožďují a poslední let Ryanairu odstartoval s hodinovým zpožděním. Cestující, kteří již byli na palubě, museli opustit letadla a znovu se odbavit.

Problémy hlásí i zdravotnický systém ve Velké Británii a další země. Dvě německé nemocnice musely zrušit plánované operace, v Belgii výpadek zasáhl dvě nemocnice a železniční společnost SNCB. Londýnská burza zaznamenala výpadky a britská televize Sky News nemohla vysílat. USA postihl výpadek tísňové linky na Aljašce a olympijský výbor v Paříži musel přejí k nouzovému plánu. Dlouhý seznam by ale mohl pokračovat.

Na vině je podle všeho CrowdStrike. Společnost vydala totiž chybnou aktualizaci. Po následovaném scénáři se omluvila a pracuje na řešení problému. Podle šéfa firmy George Kurtze se problém netýká bezpečnosti, ale technického selhání. Odborníci z Microsoftu intenzivně pracují na opravě systému, do té doby odborníci doporučují potíže vyřešit spuštěním Windows v nouzovém režimu a odstraněním chybného souboru.

Zdroj: ČT24
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.