Přejít k hlavnímu obsahu

Fnatic znovu na vrcholu. Druhá evropská trofej v řadě, příští zastávka světový šampionát

21. 7. 2024 | 16:00 VALORANT Reportáž
Borci v oranžovém dosáhli dalšího triumfálního vítězství. Ve finále nejvyšší evropské soutěže zničili naděje Vitality na jejich první trofej, čímž si připsali druhý regionální titul v řadě. Zatímco předzápasové předpovědi slibovaly napínavý souboj, Fnatic ukázali svou pravou sílu.
Fnatic šampiony VCT EMEA 2024
Fnatic šampiony VCT EMEA 2024
Zdroj: VCT

Finále mělo být podle předpovědí dramatické. První mapa byla ale jednoznačnou kořistí týmu Fnatic, kteří předvedli svou defenzivní zdatnost Havenu. Derke a Alfajer v roli duelistů nenechali soupeři ani chvilku klidu a neustále rozbíjeli každý plán už v zárodku. Vitality sice začali dotahovat, náskok ostrovní organizace už ale byl nepřekonatelný. Na mapě Ascent se situace kompletně obrátila. Nová kompozice favoritů měla sice potenciál, ale taktika, se kterou přišli trenéři Vitality, byla příliš precizní a oponent si nevěděl rady.

Fnatic jako další mapu zvolili Lotus. Stav série byl sice vyrovnán, to samé se však nedalo říct o soubojích. Hvězdy týmu opět excelovaly, hlavně jejich retaky měly neuvěřitelnou úspěšnost. Vitality se na každý bod nadřeli a na zastavení agresivních útoků rozjetých obhájců titulu to nestačilo. Zápas se tak přesunul na Bind. Diváci doufali v pátou mapu, Fnatic ale měli jiné plány. Takovou dominanci nečekali snad ani samotní hráči. Vitality i přes heroický výkon Saifa „Sayf“ Jibraeela dlouho nedokázali získat jediné kolo a padli jasně 13-3.

Fnatic přitom odehráli celý split bez Lea „Leo“ Jannessona, kterého ze zdravotních důvodů nahradil osmnáctiletý talent Emirhan „hiro“ Kat. Šance se chopil za pačesy a stal se novou tajnou zbraní. Ve Fnatic zatím neprohrál žádný zápas a několikrát zachránil tým před jistou porážkou, díky čemuž si vysloužil přezdívku „hrdina“. Fnatic míří na světový šampionát s obrovským sebevědomím a jako evropská jednička si brousí zuby na tu nejprestižnější trofej vůbec: Champions. Vrchol světové sezóny vypukne 1. srpna.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.