Přejít k hlavnímu obsahu

Velký triumf pro ukrajinský celek. NAVI konečně ukázali, že výhra Majoru nebyla náhoda

22. 7. 2024 | 16:00 Counter-Strike 2 Reportáž
Natus Vincere na Esports World Cupu nenašli přemožitele a cestu za titulem zakončili ve finále proti G2 Esports. Po celý turnaj šlapali jako opravdový tým bez jediného slabého článku a vše vyšperkoval svým vůbec prvním oceněním nejužitečnějšího hráče Valeriy „b1t“ Vakhovskiy.
Natus Vincere
Natus Vincere
Zdroj: Esports World Cup

Výhra Natus Vincere na prvním CS2 Majoru mnozí označují za náhodnou. Pravdou je, že progres sestavy ukrajinské organizace šel nad plán a boje o tituly se očekávaly mnohem později, což dokázaly některé následné výsledky. Před letní přestávkou ovšem ukořistili druhé místo na finále jarní sezóny BLAST Premier a své opravdové kvality potvrdili hned na začátku druhé poloviny sezóny. Teď už se s nimi naprosto počítá.

NAVI se v uplynulém týdnu podařilo ovládnout jeden z mnoha milionových turnajů na Esports World Cupu. Po výhrách nad týmy FURIA, FaZe a MOUZ se jejich finálovým vyzyvatelem stali G2 Esports, proti kterým chtěl kapitán Aleksi „Aleksib“ Virolainen prodloužit svoji neporazitelnost. Na první mapě sice šel soupeř do vedení, ale NAVI dokázali sérii otočit. Jako dobře namazaný stroj šlapali po individuální i týmové stránce.

Ve finále se očekával parádní souboj sniperů Ihora „w0nderful“ Zhdanova s Iljou „m0NESY“ Osipovem, ti ale nebyli hlavními aktéry titulové bitvy. Nikola „NiKo“ Kovač byl, stejně jako po celý turnaj, nejlepším hráčem G2 Esports a nová posila Mario „malbsMd“ Samayoa se také neztratila. Radovat se ale mohli rifleři na ukrajinské straně. Natus Vincere se opírali o Justinase „jL“ Lekaviciuse s Valerijem „b1t“ Vakhovskyim.

Esports World Cup odstartoval druhou polovinu roku. Už brzy je na programu podzimní část BLAST Premier a jedním z vrcholů sezóny bude srpnový turnaj v katedrále Counter-Striku: IEM Cologne. Podle aktuálního rozpoložení může danou akci vyhrát kdokoliv z nejužší špičky, jak jsou týmy vyrovnané. NAVI však triumfem v Rijádu jako první letos překonali 1 milion dolarů ve výhrách, a z tohoto ohledu jsou letos nejúspěšnější.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.