Přejít k hlavnímu obsahu

Humanoid je ve finále! Fnatic v krvavé bitvě porazili po třech letech mistry Evropy

23. 7. 2024 | 11:00 League of Legends Reportáž
Ve světě League of Legends je souboj mezi Fnatic a G2 Esports vždy událostí, která přitáhne pozornost fanoušků ze všech koutů světa. Tyto dvě evropské legendy se tentokrát střetly o postup do finále letního splitu v napínavé sérii BO5. Výsledek však přepsal historii.
Fnatic postupují do finále LEC
Fnatic postupují do finále LEC
Zdroj: LEC

Rivalita nejúspěšnějších evropských organizací se táhne už roky. Tentokrát se hrálo o účast ve finále letního splitu. Predikce hovořily jasně ve psrospěch G2 Esports, ale očekávalo se, že Fnatic se nedají jen tak.

První část dlouhé partie naplnila očekávání. Borci v oranžovém zaváhali v draftu a nastala 27minutová přehlídka skvělých playů od G2. Příběh nedávné historie se znovu opakoval: dominance a rychlý sweep. Jenže do druhé hry přišli hráči s trenérem Tomášem „Nightshare“ Kněžínkem úplně s jiným plánem. Kompletně překopaný draft, pořádná frontline a scalovací lategame carry byly klíčem k úspěchu. Výběr Barda, který měl proti třem soupeřovým ADC fatální vliv, byl v rukou Yoona „Jun“ Se-juna mistrovským tahem. I Azir zvolený Markem „Humanoid“ Brázdou se stal pickem, který byl po zbytek dne zakázán.

S vyrovnaným skóre Fnatic pokračovali ve svém osvědčeném draftu, zatímco G2 opět vsadili na ADC metu. Od začátku to byla krvavá řežba. Sergen „BrokenBlade“ Çelik na Renektonovi zažíval krušné chvíle, když zakončil hru bez killu a s deseti úmrtími. Přesto hra trvala bezmála 50 minut, které nabídly parádní podívanou. První polovina sice patřila evropským šampionům, dvakrát dokonce získali Elder Dragon buff, ale ani tak se nepovedlo si proklestit cestu přes silnou frontlinku soupeře. Český hráč na Azirovi opět zazářil v klíčových momentech a Oh „Noah“ Hyeon-taek s Caitlyn dokončili práci. FNC se ujali vedení.

Jenže během čtvrtého draftu se Fnatic opět nechali vtáhnout do víru ADC mety a opustili to, co jim celou dobu šlapalo. Po Summoner's Riftu tentokrát pobíhalo hned pět AD Carry postav, které se řezaly od samého začátku. Hra byla ještě krvavější než ta předchozí, což diváky pomalu přivádělo k šílenství. Brzy ale killy začali přidávat pouze hráči G2, kteří nakonec zničili Nexus po 30 minutách. BrokenBlade si spravil náladu 11 zářezy s Varusem na topu a bylo vyrovnáno. Arénou se rozezněla melodie Silver Scrapes.

Rozhodující zápas přinesl zvrat ve draftu. Zatímco G2 pokračovali se třemi ADC, Fnatic využili situace a vybrali Nidalee, kterou evropští hráči dosud nevyužívali s takovou bravurou jako LCK hvězdy. Iván „Razork“ Martín Díaz vytasil tento pick poprvé ve své kariéře a okamžitě zazářil. Navíc v tak důležitém okamžiku a i přes naléhání trenéra, aby picknul Sejuani. Během pár minut bylo jasné, že není jako ostatní. Byl vždy na správném místě a jeho náskok v získaných zlaťácích byl za pár minut gigantický.

I když byl španělský jungler napřed, zbytek týmu se trápil. G2 dominovali téměř všude a před Razorkem stál nadlidský úkol. Ale když jde o vše, musíte se podle toho zařídit. FNC se z deficitu brzy dostali a hra se začala otáčet ve prospěch ostrovní organizace. Chytře provokovali soupeře kolem Barona a nakonec ho odstranili ze Summoner's Riftu. Sestava v oranžovém neváhala ani sekundu a vyrazila k Nexusu. Po téměř třech letech bylo vymalováno, Fnatic konečně porazili G2 Esports ve velké sérii.

Fnatic si tímto vítězstvím zajistili místo ve finále letního splitu a mají skvěle našlápnuto k dobré pozici v Season Finals a následnému světovému šampionátu. Humanoid a jeho tým mohou být hrdí na svůj výkon, který nadchl fanoušky a prolomil prokletí organizace.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.