Přejít k hlavnímu obsahu

Ukrajinští vojáci ovládají těžké kulomety herní konzolí. Steam Deck funguje jako bojový nástroj

29. 7. 2024 | 10:00 Zajímavost
Válka mezi Ukrajinou a Ruskem přináší nové ukázky toho, jak technologie mění pravidla hry na bojišti. Nedávno zveřejněné fotografie a videa ukrajinských ozbrojených sil ukazují, že vojáci používají Steam Deck od společnosti Valve k dálkovému ovládání těžkých kulometů. Tento netradiční způsob využití herní konzole je dalším příkladem toho, jak se herní technologie mohou uplatnit i mimo svět zábavy.
Steam Deck jako ovladač těžkého kulometu
Steam Deck jako ovladač těžkého kulometu
Zdroj: TRO MEDIA

Steam Deck je známý především jako přenosná herní konzole, ale ukrajinští vojáci jej využívají k mnohem vážnějšímu účelu, než je hraní her na cestách. Na zveřejněných videích můžeme vidět vojáka, který pomocí upraveného rozhraní ovládá těžký kulomet ze vzdálenosti až 500 metrů. Tento inovativní přístup nejenže zvyšuje přesnost a efektivitu palby, ale především chrání vojáky tím, že je udržuje mimo dosah nepřátel.

Na první pohled může použití herní konzole v bojových působit vypadat zvláštně, ale při bližším pohledu je to velmi praktické. Steam Deck je cenově dobře dostupný například v porovnání s vojenskými drony, jejichž cena se šplhá do milionů. Konzole je navíc vysoce přizpůsobitelná díky svému otevřenému operačnímu systému Linux, což umožňuje vojenským technikům upravit zařízení přesně podle jejich potřeb.

Kromě ochrany životů a finanční úspory přináší použití Steam Decku další výhody. Jakékoliv protipěchotní či protitankové zbraně mohou být instalovány na dálkově ovládané platformy, což zvyšuje flexibilitu této technologie v různých situacích. Tento trend také ukazuje, jak se vojenské technologie stále více přibližují světu videoher, což může mít dlouhodobé důsledky pro výcvik vojáků a plánování vojenských operací.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.