Přejít k hlavnímu obsahu

Je to oficiální! Esport bude mít vlastní olympijské hry, mluví se o sedmi titulech

24. 7. 2024 | 14:00 Zajímavost
Dlouholeté debaty jsou u konce, olympijské hry vstupují do nové éry! Mezinárodní olympijský výbor (MOV) odhlasoval, že esporty se oficiálně stávají součástí olympijských her. Videohry tak budou plnohodnotnou součástí olympijského programu. Jaké tituly budou součástí?
Esport na olympiádě?
Esport na olympiádě?
Zdroj: Johann Cruyff Institute

Revoluční novinka byla potvrzena během 142. zasedání MOV, které se konalo 23. července 2024. Všichni členové výboru jednomyslně hlasovali pro zařazení esportů do programu olympijských her. Ruku sice nezvedli všichni, ale co je důležité, tak vůbec nikdo nebyl proti. Jedná se o důležitý krok signalizující rostoucí význam elektronických sportů na globální úrovni. Dlouhé roky se mluvilo o tom, že olympiáda potřebuje esporty více než esporty potřebují olympádu, tak nyní uvidíme v praxi, co tato spolupráce přinese.

Historicky první olympijské hry v esportech se uskuteční už příští rok, hostitelskou zemí bude Saúdské Arábie. Těšit se můžeme nejen na virtuální sporty a sportovní simulace, ale také na nejoblíbenější hry současnosti. To hráče samozřejmě těší, ovšem MOV stanovil i důležité pravidlo: střílečky nebudou součástí olympiády. Úspěšné tituly jako Valorant, Counter-Strike a Call of Duty tak zůstanou mimo hru. Jaké hry se tedy dočkají své šance? Podle MOV budou součástí prvních olympijských her v esportech následující tituly:

  • League of Legends
  • Rocket League
  • Street Fighter
  • Tekken
  • iRacing
  • NBA2K
  • FIFA

Dále nebudou chybět různé mobilní hry, které budou teprve upřesněny, ale dá se očekávat návaznost na Olympic Esports Week a Olympic Esports Series. S postupem času a rostoucím zájmem o novou kategorii olympijských her lze očekávat, že se budou přidávat další a další kategorie. Celý event má však velký potenciál změnit způsob, jakým jsou esporty vnímány. Spojení prestiže olympijských her s dynamikou elektronických sportů slibuje přinést revoluci nejen pro profesionální hráče, ale i pro celé herní komunity.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.