Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se liší reakce profesionálních hráčů oproti závodníkům F1 a dalším sportovcům?

29. 7. 2024 | 16:00 Zajímavost
Rychlost reakcí profesionálních hráčů v esportu může být srovnatelná s tou, jakou mají závodníci nebo třeba brankáři. Porovnat tyto reakce však není jednoduché, protože záleží na různých faktorech, včetně typu reakce, způsobu měření nebo velikostí únavy.
Yuki vs Tarik
Yuki vs Tarik
Zdroj: Red Bull

Podle mnoha studií hraní videoher zlepšuje různé aspekty kognitivních funkcí – zvýšenou pozornost, lepší paměť a rychlejší reakce. Profesionální hráči mají zvýšenou aktivitu v určitých oblastech mozku spojených s rychlým rozhodováním. Stejně na tom jsou i vrcholoví sportovci. Vědecké články dokazují, že rychlé reakce jsou výsledkem intenzivního tréninku a specializovaných cvičení zaměřených na reakční časy.

Mezi ty, kteří svůj reflex pilují nejvíce, patří například závodníci formule 1 nebo třeba hokejoví či fotbaloví brankáři. Roli samozřejmě podle dalších knih hraje i genetická predispozice. Většina zdrojů se ale shoduje, že hlavním faktorem ovlivňující výkon a reakční čas je trénink. Pokud teorii převedeme do reálné situace, jaký pak bude mezi hráči a takovými závodníky a sportovci rozdíl? O jeden takový ukázkový pokus se díky spolupráci s Red Bullem nyní postaral bývalý profík Tarik „tarik“ Celik s F1 závodníkem Yukim Tsunodou.

Pro hráče je důležitá jak vizuální, tak motorická nebo kognitivní reakce. Profesionální hráči her typu FPS mají reakční čas v rozmezí 150-250 milisekund. Trénují své jemné motorické dovednosti, což jim umožňuje rychle a přesně reagovat na podněty na obrazovce. Díky kognitivní reakci dokáže rychle zpracovávat velké množství informací, rozhodovat se a strategicky plánovat během několika sekund.

Jezdci F1 mají reakční časy nad 100 milisekund, což rozhoduje nejen na startu. Závodníci také potřebují rychle reagovat na změny na trati a na chování soupeřů. Stačí jedna chyba a nebezpečná nehoda je na světě. Hokejoví brankáři naopak musí reagovat na puky, které mohou letět rychlostí až 160 km/h. Jejich reakční časy se pohybují kolem 200-300 milisekund, ale liší se v závislosti na situaci. Fotbaloví se zase mají na pozoru před častými změnami směru míče, ale jejich reakční časy jsou podobné těm hokejovým.

Profesionální hráči i sportovci musejí mít vynikající koordinaci ruka-oko, rychlé kognitivní zpracování a schopnost rychle a přesně reagovat na různé podněty. Hráči tráví hodiny hraním a tréninkem reakcí na vizuální podněty, zatímco tradiční sportovci trénují jak fyzickou, tak mentální reakci na reálné podněty. I když reakční časy počítačových hráčů a sportovců se mohou lišit v závislosti na kontextu a typu reakce, je zřejmé, že mohou mít reakce srovnatelné s některými z nejrychlejších tradičních sportovců nebo závodníků.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.