Přejít k hlavnímu obsahu

Hráčům pod 60 let vstup zakázán. Tým seniorů chce soutěžit v profesionální lize

30. 7. 2024 | 11:00 VALORANT Lifestyle
„Věk je jenom číslo“. Tak zní pořekadlo, které opakujeme dodnes a které potvrzuje japonská organizace Matagi Snipers. Vstup totiž povoluje jen hráčům nad 60 let. Nejde navíc jen o nějaké zabití času v důchodu, členové si totiž dělají ambice soutěžit v profesionálních ligách napříč různými tituly. Chtějí být vzorem pro svá vnoučata a lační po vítězství.
Tým MATAGI SNIPERS
Tým MATAGI SNIPERS
Zdroj: MATAGI SNIPERS

Že gaming není jen doména mladých, už dávno víme. Existuje celá řada starších milovníků her, kteří dokonce nad konkurencí vynikají. Japonská organizace Matagi Snipers dokazuje, že nikdy není pozdě začít hrát a soutěžit. Mnozí si možná pamatují na tým sedmdesátníků Silver Snipers, kteří se objevili před šesti lety na zimním DreamHacku, kde se před diváky ukázali v CS:GO. Jenže Matagi Snipers jsou úplně jiná káva.

Jak to všechno začalo? Matagi Snipers pocházejí z prefektury Akita, kterou chtějí proměnit v „nejenergičtější prefekturu Japonska“. Akita je přitom známá vysokým podílem starší populace. Tým má za cíl nejen udržovat zdraví a předcházet demenci, ale také budovat komunitu, která propojí generace a bude vzorem pro vnoučata. Už při založení v roce 2021 zaznamenala organizace obrovský zájem, kdy se přihlásilo 21 kandidátů, ale pouze osm z nich prošlo náročným výběrem. Dnes tým čítá dvojnásobný počet členů, z nichž každý musí být starší 65 let. Hráči ve věku 60 až 64 let jsou považováni za „juniory“.

Prostor pro hráče MATAGI SNIPERS
Prostor pro hráče MATAGI SNIPERS
Foto: MATAGI SNIPERS
Hráčka MATAGI SNIPERS
Hráčka MATAGI SNIPERS
Foto: MATAGI SNIPERS

Matagi Snipers přitom nejsou žádnými nováčky na herní scéně. Dříve se věnovali titulům jako Apex Legends nebo Fortnite, ale v poslední době se zaměřili na VALORANT, který je na ostrovech nesmírně populární. Do povědomí širší veřejnosti se dostali díky klipům na sociálních sítích, kde předvádí svůj hráčský um v akci. Nyní navíc verbují posily, které mají zájem soutěžit ve VCT. „Hledáme seniory s bojovným duchem, kteří budou bojovat po našem boku o účast na VALORANT Champions Tour JAPAN“, píší na sociálních sítích.

Tým má totiž podle všeho zajištěné místo pro nadcházející split. Průměrný věk aktuálních členů je 67 let, což je přibližně trojnásobek průměrného věku všech ligových hráčů v Japonsku. Nejstaršímu členovi je 75 let, takže může klidně narazit i na o 60 let mladšího soupeře. Jejich odhodlání a úspěchy inspirují nejen jejich vrstevníky, ale i mladší generace, a to je přesně jejich cíl. Pozornost si v zápasech určitě získají velkou.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.