Přejít k hlavnímu obsahu

Evropská petice bojuje proti likvidaci multiplayerovek. Chce zachránit oblíbené hry

5. 8. 2024 | 12:00 Gaming
Evropští hráči se bouří. Známý YouTuber Ross Scott zahájil revoluční iniciativu „Stop Killing Games“, která si klade za cíl zastavit likvidaci oblíbených online her. Na mušce má především Ubisoft a jeho hru The Crew, která byla letos odstavena, což v komunitě vyvolalo nevole.
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Zdroj: Depositphotos (s povolením)

V posledních letech se stalo běžnou praxí, že i ty nejoblíbenější online hry jsou náhle znepřístupněny a všechen obsah a investované úsilí bylo navždy ztraceno. Serverů se zbavují dokonce i obří tituly jako Knockout City a původní Call of Duty: Warzone. Ačkoliv vývojáři Knockout City nabídli alternativu v podobě privátních serverů, většina her takové štěstí nemá. Fanoušci klasických Battlefield titulů budou muset brzy říct sbohem třem nejoblíbenějším dílům, které zmizí z obchodů a servery budou letos v listopadu vypnuty.

Když Ubisoft odstranil The Crew ze všech digitálních obchodů, Ross Scott začal jednat. Spustil evropskou občanskou iniciativu Stop Killing Games, která má za cíl ochránit online hry před tím, aby byly svévolně vypínány poté, co si je hráči zakoupí. „Když si koupíte hru, očekáváte, že ji budete moci hrát, dokud vás neomrzí. Když se ale servery vypnou, hra se stává nehratelnou a vaše investice je ztracena. To je přesně to, co se stalo s The Crew,“ zmiňuje.  Ubisoft tento titul odstavil a rozzuřil tak komunitu, která čítala 12 milionů hráčů.

YouTuber se rozhodl proti této praxi bojovat a spustil petici, která má získat minimálně milion podpisů, aby byla projednána Evropskou unií. Cílem je donutit vydavatele, aby nechali hry funkční i po ukončení podpory, aniž by museli odevzdat zdrojový kód nebo autorská práva. Scott navíc zdůrazňuje, že cílem není získat vlastnická práva na hry ani jejich zdrojový kód, ale pouze zajistit, aby hry zůstaly hratelné. Tato iniciativa je zaměřena na to, aby se vydavatelé zodpovídali za své činy a chránili práva spotřebitelů.

Právě hra The Crew je nejlepší příležitostí k tomu, aby byl vydavatel za tuto akci postaven k odpovědnosti. „Pokud uspějeme a budou proti Ubisoftu vzneseny obvinění, může to mít dopad na herní průmysl a zabránit vydavatelům v ničení dalších her,“ říká. To vše díky své velikosti a silným zákonům na ochranu spotřebitelů ve Francii. Evropská občanská iniciativa bude konkrétně otevřena po dobu jednoho roku a slibuje si, že by mohla být ta nejmocnější ze všech. Petice je otevřená pro podpisy z celé EU. Přidáte se i vy?

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.