Přejít k hlavnímu obsahu

Okrádání, matchfixing a nyní cheating. Talentovaný hráč zahodil svoji další šanci

5. 8. 2024 | 11:00 Counter-Strike 2 Kauza
Joel „joel“ Holmlund patřil mezi největší naděje švédského Counter-Striku. Kvůli jeho pověsti se však v žádném týmu dlouho neudržel. Další šanci dostal v projektu BC.Game, kde ale přišla ta největší možná rána. Mladík obdržel od Akros Anti-cheatu potvrzený ban za cheating!
Joel „joel“ Holmlund
Joel „joel“ Holmlund
Zdroj: HLTV.org

Když už se zdálo, že reputaci nemůže mít Joel „joel“ Holmlund horší, tak vše nabralo rychlý spád a znovu si podkopal vlastní hrob. Talentovaný Švéd byl na severské scéně známý okrádáním hráčů o skiny, když využíval své reputace vycházející profesionální hvězdy. Přesto se dostal do dluhů, kvůli kterým mu rodiče údajně zabavili počítač, takže nějaký čas nemohl rozvíjet své dovednosti. Po jeho návratu pro změnu přišlo pro změnu podezření na sázení. Matchfixing se sice oficiálně nepotvrdil, ale týmy od něj dávaly ruce pryč.

Nyní ale přišel ten nejtvrdší úder, po kterém mu už zřejmě nikdo relevantní šanci znovu nedá. Nechvalně proslulý Akros Anti-cheat vydal novou aktualizaci a 19letý hráč spadl okamžitě do jeho pasti. Když se se svým současným týmem BC.Game připojil na server zápasu sedmé série CCT Europe, tak z něj byl okamžitě vyhozen.  „Nemáme důvod se domnívat, že jde o planý poplach. Akros nám potvrdil, že jeho ban je oprávněný,“ oznámili organizátoři. BC.Game dostali povolení vzít si hosta, ale po první mapě přišla diskvalifikace.

Pro premiérový projekt slovenské legendy Ladislava „GuardiaN“ Kovácse v roli kouče jde o velkou ránu. BC.Game totiž nabírali formu a ovládli turnaj Betera Vibe City, kde byl joel jednoznačně nejlepším hráčem soutěže. Nyní už je ale zřejmé, odkud vítr vane, a zbytek týmu se s tím musí popasovat.  „V tuto chvíli vedeme vlastní vyšetřování, abychom důkladně prověřili vznesená obvinění.“ uvádí nová organizace ve svém prohlášení.„BC.Game důrazně odmítá podvádění v jakékoliv podobě, a proto jsme Joela vyřadili z naší soupisky,“ doplňuje.

Netrvalo dlouho a na diskvalifikaci z CCT navázali další organizátoři. Z jedné těží dokonce i český tým. Dynamo Eclot na úkor BC.Game vypadlo z United21, kde si tak zahraje play-off. Sampi.Tipsport naopak mají smůlu, ačkoliv právě proti nim vypadlo v pátém kole CCT turnaje. „Navzdory předchozím podezřením jsme se rozhodli vložit důvěru do mladého hráče, který se v minulosti dopustil přešlapů. V tuto chvíli nemůžeme poskytnout další komentáře, protože stejně jako vy jsme v nevědomosti,“ doplňuje organizace kontext.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.