Přejít k hlavnímu obsahu

Nepodváděl jsem, říká zabanovaný talent. Identifikovali jsme cheaty, tvrdí pracovník anti-cheatu

8. 8. 2024 | 15:00 Counter-Strike 2 Komentář
Kauza spojená s Joelem „joel“ Holmlundem se nejspíše ještě potáhne. Talentovaný hráč vloni sázel na vlastní zápasy, ale vysloužil si unban. Když však dostal další šanci v ambiciózním týmu, tak po dvou měsících špičkových výkonů obdržel ban přímo od Akros Anti-cheatu. K celé kontroverzi se už vyjádřily všechny strany, přesto není jasné, jak všechno dopadne.
Joel „joel“ Holmlund
Joel „joel“ Holmlund
Zdroj: HLTV.org (Radosław Makuch)

Joel „joel“ Holmlund byl chycený při zapnutí hry před utkáním CCT Europe proti B8. V ten den vydal Akros Anti-cheat, na němž se daný turnaj odehrává, novou aktualizaci, a právě proto švédský talent uvízl v síti. Podle vyjádření organizace BC.Game, kde joel dosud působil, není potvrzené jakékoliv podvodné chování v předchozích zápasech. Jediným skutečným důkazem je identifikace cheatů v počítači před zmíněným utkáním. Kdyby Anti-cheat zakročil až v průběhu utkání, tak by bylo použítí cheatů černé na bílém, ale takhle je možné se z něj stále vymluvit. Švédský hráč možná i proto rázně tvrdí, že opravdu nepodváděl.

K situaci se pro portál HLTV.org vyjádřil zástupce společnosti Akros. Ten potvrdil, že v procesech joelova počítače byl identifikován program, který má mezi svými funkcemi ESP (typ wallhacku), aimbot a triggebot. Tento cheat, jehož funkce při správném nastavení nelze lidským okem v podstatě odhalit, je podle Tristana C. volně dostupný k zakoupení a mezi svými vlastnostmi jmenuje právě i průchodnost Akros Anti-cheatem. Nová aktualizace AAC tak přišla ve správný čas a joel měl do jisté míry možná jen smůlu. Podvádění před 4. srpnem nelze nijak potvrdit ani vyvrátit, situací ze zmíněného dne jsou si ale v Akrosu stoprocentně jistí.

Důležité je také dodat, že takový program si rozhodně nespustíte náhodou, protože jak Tristan popisuje, tak jde o takzvaný „bootkit“ typ cheatu. Zapíná se ještě před startem operačního systému a nelze ho spustit v uživatelském prostředí jen tak omylem, i kdyby ho hráč v počítači už z nějakého důvodu měl – což samo o sobě vytváří pochybnosti. Joel si však stojí za svým a na otázku, jestli v době banu měl spuštěný jakýkoliv cheat, jednoznačně odpověděl „ne“. Sám nedokáže nijak vysvětlit, co přesně mohlo vyprovokovat Anti-cheat, ale přitom odmítl domněnku, že to mohlo mít něco společného s jeho aktualizací z daného dne.

„Vím, že jsem nepodváděl ani jsem to neměl v plánu,“ řekl 19letý Švéd. „Nedává smysl, proč bych právě teď podváděl, když jsem konečně dostal šanci se napravit. Mám chuť hrát Counter-Strike a soutěžit větší než kdykoli předtím,“ pokračoval ve svém vyjádření pro HLTV.org. „Doufám, že se mi podaří tuto záležitost vyřešit, protože jsem nikdy v zápase nepodváděl, navzdory tomu, co někteří lidé tvrdí. Hru stále miluji a doufám, že v tom budu moci nějakým způsobem pokračovat,“ uzavřel joel. Kvůli nejistotě však od něj BC.Game dávají ruce pryč a hledají si pátého hráče pro kvalifikaci na RMR, kam zabanovaný hráč tým dovedl, což vyvolalo velkou vlnu nevole.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.