Přejít k hlavnímu obsahu

Zemřela Susan Wojcicki, bývalá generální ředitelka YouTube a klíčová postava Googlu

11. 8. 2024 | 10:30 Lifestyle
Svět přišel o jednu z nejvýznamnějších žen v technologickém světě. Ve věku 56 let a po dvouletém boji s rakovinou tento svět opustila Susan Wojcicki, bývalá ředitelka YouTube a jedna z prvních zaměstnankyň Googlu. Smutnou zprávu potvrdil její manžel na sociálních sítích.
Susan Wojcicki
Susan Wojcicki
Zdroj: YouTube

Susan Wojcicki byla jednou z prvních zaměstnankyň Googlu, do kterého nastoupila v roce 1999. Její kariéra v technologickém gigantovi byla výrazná a vlivná. V roce 2006 byla klíčovou postavou při akvizici YouTube, která se ukázala být jedním z nejzásadnějších kroků v historii společnosti, která díky ní získala jednu z nejpopulárnějších online platforem na světě. Vedení nad ní převzala v roce 2014 a po devět let stála v čele této platformy, kterou pomohla transformovat v globální fenomén s miliardami uživatelů.

Její vedení bylo charakterizováno nejen inovacemi, ale i snahou o to, aby byla platforma přístupná a bezpečná pro všechny uživatele. Pod jejím vedením YouTube neustále rostl a stalo se jedním z klíčových zdrojů příjmů pro Google, zejména díky silnému zaměření na reklamu. V roce 2023 Susan Wojcicki oznámila svůj odchod z funkce CEO YouTube s tím, že se chce více zaměřit na rodinu, zdraví a osobní projekty. „Rozhodnutí opustit YouTube bylo jedním z nejtěžších v mém životě, ale věřím, že je to správné. Chci se více věnovat svým blízkým a projektům, které mě osobně naplňují,“ uvedla tehdy.

Nyní však přišla smutná zpráva o jejím prohraném boji. „S hlubokým zármutkem oznamuji, že má milovaná manželka Susan, se kterou jsem sdílel život po 26 let a s níž jsme společně vychovali pět dětí, nás opustila po dvouletém boji s nemalobuněčným karcinomem plic,“ potvrdil její manžel Dennis Troper. Kromě své úspěšné kariéry v Googlu a YouTube byla Susan Wojcicki známá i svou filantropickou činností. I přes těžkosti, které jí přinesla nemoc, se aktivně věnovala podpoře výzkumu rakoviny plic a dalším charitativním projektům. Její odhodlání pomáhat druhým i ve chvílích, kdy sama čelila vážné nemoci, bylo příkladem pro mnoho lidí.

„Susan byla neodmyslitelnou součástí historie Googlu. Její přínos pro naši společnost je obrovský a její odkaz bude žít dál. Je těžké si představit svět technologií bez ní. Byla nejen skvělým lídrem, ale také inspirací pro mnoho lidí po celém světě,“ vzdal hold své kolegyni a přítelkyni generální ředitel Googlu Sundar Pichai. Susan Wojcicki bude vzpomínána jako žena, která nejen formovala technologický svět, ale také jako osoba s hlubokým lidským citem a odhodláním měnit svět k lepšímu. Její odkaz zůstane živý v každém projektu, kterého se dotkla, a v každém člověku, kterému pomohla.

Štítky: Youtube, Google
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.