Přejít k hlavnímu obsahu

Rekordní sledovanost LEC! Proč diváci sledovali letošní sezónu nejvíce?

13. 8. 2024 | 15:00 League of Legends Zajímavost
Rok 2024 přinesl elitní evropské soutěži v League of Legends historický úspěch. Fanoušci strávili u obrazovek neuvěřitelných 72 milionů hodin, což činí tuto sezónu nejsledovanější v historii ligy. Jak je to ale možné, když oficiální vysílání nedosahovalo tak vysokých čísel?
Rekordní sledovanost LEC
Rekordní sledovanost LEC
Zdroj: LEC

Pro Riot Games začal tento rok velice obtížně. Firma musela čelit masivním propouštěním, přesto však dokázala přivést LEC na zcela novou úroveň. Maximilian Peter „MAXtheX“ Schmidt, ředitel esportu v Riot Games, překvapil fanoušky svým oslavným prohlášením. Tato sezóna přinesla dosud nevídané výsledky, které lámou všechny předchozí rekordy. Fanoušci strávili sledováním zápasů celkem 72 milionů hodin.

Pro lepší představu tohle číslo odpovídá 8 tisícům let nepřetržitého sledování! Riot Games totiž zavedli změny, aby dosáhli nových ohromujících čísel. Klíčové bylo povolení exkluzivního co-streamingu, což umožnilo populárním streamerům a týmům s obrovskou fanouškovskou základnou přenášet zápasy na vlastních kanálech. Víkendové bitvy vystřelily čísla do nebes, a to ještě nejsme ani na konci sezóny.

Podrobnější pohled na data překvapivě odhaluje, že nejvyšší sledovanost zaznamenal zimní split; především díky příchodu Karmine Corp a úspěchu MAD Lions KOI. Fanoušci milují sledovat nové sestavy, což se projevilo i na číslech. Pět nejsledovanějších zápasů tohoto roku se neobešlo bez těchto dvou celků, přičemž finále zimního play-off mezi MDK a G2 přilákalo 830 816 diváků – nejvíce od roku 2021.

Vysoká závislost na popularitě těchto týmů nicméně znamená, že jejich výkony mají přímý dopad na sledovanost. To se projevilo poklesem sledovanosti na jaře i v létě, kdy oba týmy nezopakovaly svá tažení. Letní finále sledovala pouhá polovina, přestože šlo o souboj legendárních celků G2 a Fnatic. Sezóna 2024 je zkrátka plná napínavých okamžiků, které z LEC dělají jednu z nejsledovanějších esportových soutěží světa.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.