Přejít k hlavnímu obsahu

Šampion vyměnil klávesnici za běžecké boty. Bývalý profík zvládl maraton v parádním čase

18. 8. 2024 | 12:00 League of Legends Příběh
Každý šampion jednou musí čelit okamžiku, kdy je čas opustit svou doménu a vydat se neznámou cestou. Uzi, legenda světa League of Legends, tohle rozhodnutí nedávno učinil. Po letech dominance na Summoner's Riftu se rozhodl pověsit kariéru na hřebík a najít nový směr ve svém životě.
Uzi uběhl maraton
Uzi uběhl maraton
Zdroj: RiotGames/Weibo

Jian „Uzi“ Zi-Hao – jméno, které rezonovalo mezi fanoušky esportu po celém světě. Byl jedním z nejikoničtějších hráčů League of Legends, kde se proslavil jako botlaner týmu Royal Never Give Up. Uzi byl známý svou neuvěřitelnou mechanikou, neúprosným odhodláním a schopností vést svůj tým k vítězství, i když vše vypadalo ztraceno. Po celá léta ho hráči a fanoušci vnímali jako neporazitelného titána Summoner’s Riftu. Ale ani legendy nejsou imunní vůči změnám.

Poslední tři roky nebyly pro Uziho jednoduché. Pendlující mezi týmy BLG a EDG hledal své místo na vrcholu, ale čas a fyzická náročnost esportové kariéry si vybíraly svou daň. Uzi se několikrát pokusil vrátit na scénu, ale nakonec učinil rozhodnutí, které šokovalo celou komunitu – pověsit svou profesionální kariéru na hřebík. Co ale přiměje legendu, aby se vzdala něčeho, co jí přineslo světovou slávu?

Pro Uziho to nebylo snadné rozhodnutí. Bojoval s chronickými zdravotními problémy, které ho pronásledovaly po většinu jeho kariéry, a uvědomil si, že zdraví je přednější než cokoli jiného. Hráč tak stanul na rozcestí a rozhodl se vydat na novou cestu, která byla úplně odlišná od všeho, co doposud zažil. Našel nový směr a novou výzvu v běhu. Když oznámil, že se zúčastní maratonu v Paříži, mnoho jeho fanoušků bylo překvapeno. Jak se z jednoho z nejlepších hráčů League of Legends mohl stát běžec? Ale Uzi, jak už ho známe, nikdy neudělal věci napůl.

Svět pak ale obletěla úžasná novinka. Uzi úspěšně dokončil pařížský maraton s časem 5 hodin, 41 minut a 35 sekund. Možná to není čas, který by zapadl mezi světové rekordy, ale pro někoho, kdo strávil většinu života u počítače, to je výkon hodný obdivu. Tento příběh není jen o šampionovi, který se rozloučil se svou kariérou. Je to příběh o člověku, který navzdory všem překážkám našel novou vášeň a odvahu jít dál. Uzi všem ukázal, že změna není slabost, ale síla. Dokázal, že v životě jde hlavně o to, mít odvahu začít znovu – ať už na Summoner's Riftu, nebo na maratonské trati.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.