Přejít k hlavnímu obsahu

Activision čelí po odstranění populárního CoD módu vlně negativních recenzí. Prý by ohrozil prodej nového dílu

19. 8. 2024 | 16:30 Kauza
Odstranění populárního módu H2M z Call of Duty: Modern Warfare Remastered vyvolalo mezi hráči obrovské rozhořčení. Activision tento krok prý podnikl kvůli obavám, že mód může ohrozit prodeje nadcházejícího dílu Black Ops 6. Reakcí komunity byly tisíce negativních recenzí.
Call of Duty: Modern Warfare Remastered
Call of Duty: Modern Warfare Remastered
Zdroj: Activision

V herním světě se nedávno odehrála kauza, která otřásla komunitou Call of Duty. Activision, gigant herního průmyslu, zcela nečekaně zastavil slibný fanouškovský projekt H2M – multiplayerový mód pro Modern Warfare 2 Remastered. Tento krok vyvolal nejen vlnu rozhořčení, ale také otevřel otázku: jak daleko jsou velké korporace ochotné zajít, aby ochránily své prodeje? Příkaz k vymazání tohoto velice populárního módu údajně není tak jednoznačný, jak se na první pohled zdá.

YouTuber Watchful Wolf, který se podílel na vývoji modu H2M, nedávno zveřejnil video, ve kterém vysvětlil důvody, proč Activision uvalil na projekt tzv. cease and desist (přestaňte a upusťte). Hlavním důvodem je podle všeho obava, že popularita modifikace by mohla ovlivnit prodeje očekávaného titulu Black Ops 6. Projekt H2M se totiž stal rychle oblíbeným a získal velké množství fanoušků, což vedlo k nárůstu prodejů hry COD 4 Remastered, na které běžel.

Odstranění módu H2M proběhlo zejména kvůli popularitě, kterou za poslední dobu získal. Jelikož se blíží nadcházející díl Black Ops 6 tak Activision nechtěl, aby populární mód ovlivňoval jeho možný prodej,“ tvrdí Wolf ve videu. „Black Ops 6 má vyjít 25. října a bez ohledu na to, jakou hru použili na vytvoření tohoto projektu, nechtěli narušit potenciální prodej Black Ops 6,“ dodal. Hráči však vzali zpětnou vazbu do svých rukou a od prvního srpna se na Steamu objevily tisíce negativních recenzí, což není ani trochu dobrá vizitka pro samotný Activision.

Na Steamu je pak samotná hra z posledních recenzí hodnocena jako „Extremně záporná“. „Koupil jsem si tu hru jenom kvůli módu H2M, abych se dozvěděl, že je odstraněn. Nechte nás hrát to, co vytvoří komunita, je to totiž něco, co vy byste nikdy v Activisionu neudělali! Activision je nejhorší společnost, a to myslím vážně,“ píše jeden z naštvaných hráčů. Mnozí hráči jsou přesvědčeni, že společnost záměrně čekala, až prodeje Modern Warfare Remastered dosáhnou vrcholu, aby pak mohla H2M zastavit, čímž podle nich manipulovala s trhem.

Tato situace zanechala v hráčích pocit hořkosti a mnoho z nich se ptá, zda mají vůbec ještě důvěru v budoucí tituly od Activisionu. „Utratil jsem 20 dolarů, protože jsem doufal, že si zahraju H2M mód. Activison neumí sám o sobě udělat funkční multiplayer v remasteru a tohle byla jediná cesta, jak si připomenout staré dobré časy,“ píše další. Přestože modifikace her jsou dlouhodobě oblíbené a podporují komunitu, Activision se rozhodl jít proti tomuto trendu. Otázkou zůstává, zda se tato strategie v dlouhodobém horizontu vyplatí, nebo zda způsobí nevratné škody na reputaci společnosti.

Náplň moji práce? Transformuji herní novinky na texty, které jsou stejně návykové jako samotné hry! A taky hraju fotbal.