Přejít k hlavnímu obsahu

Vitality ovládli IEM Cologne po maratonském finále, ZywOo získal jubilejní MVP

19. 8. 2024 | 19:30 Counter-Strike 2 Reportáž
Francouzští Vitality ovládli prestižní IEM Cologne a připisují si první letošní trofej. V jednom z nejlepších letošních zápasů si poradili s NAVI, které svým triumfem sesadili z pozice světové jedničky.
Vitality vítězem IEM Cologne
Vitality vítězem IEM Cologne
Zdroj: ESL

Jeden z vrcholů v CS2 kalendáři, slavný IEM Cologne, sliboval letos fantastickou podívanou. Nestává se totiž často, že do turnaje o milion dolarů vstupuje v pozici favoritů hned šestice týmů. Šampionem se však mohl stát pouze jeden. Pohár nad hlavu zvedli francouzští Vitality, kteří ve finále zdolali NAVI a získali tak svou první trofej od loňského prosince. 

Diváci v katedrále Counter-Striku přitom mohli sledovat jedno z nejatraktivnějších utkání letošního roku. To se protáhlo na čtyři mapy, z nichž dvě přitom skončily až v prodloužení. Rozhodujícím faktorem se tradičně stala francouzská hvězda Mathieu „ZywOo⁠“ Herbaut, který si připsal rovných 100 fragů a finále zakončil s ohromujícím ratingem 1.29. I díky tomu si odnesl ocenění pro nejlepšího hráče turnaje, ve své kariéře už dvacáté. Tím se osamostatnil na druhém místě v historickém žebříčku, na rekordního Oleksandra „s1mple⁠“ Kostylieva mu chybí jen jediná medaile.

Zatímco Vitality i NAVI proklouzli do finále bez jediné prohry, další z favoritů, Team Spirit, předvedl přesný opak. Překvapivé selhání proti The MongolZ a následná prohra proti G2 znamenala, že šampioni z Katovic skončili na posledním místě bez jediné vyhrané mapy. Rating 0.85 navíc znamená nejhorší turnaj v kariéře mladé hvězdy Danila „donk“ Kryshkovetsa.

Lépe si vedli MOUZ, kteří dokráčeli až do semifinále, ve slavné Lanxess Areně se představili také G2 a FaZe, pro oba celky však byl konec ve čtvrtfinále velkým zklamáním. Největší příběh celého turnaje rozhodně napsal portugalský tým SAW. Ten totiž vstupoval do turnaje jako jasný outsider, už v play-in však vystavil stopku domácím BIG. V hlavní fázi turnaje si poté poradili s G2, The MongolZ a FaZe, v průběhu celého turnaje nestačili pouze na dvojici finalistů. Portugalci si tak po jarním postupu na Major splnili další sen, bronz z Kolína nad Rýnem je zdaleka největším úspěchem v historii organizace. 

Student žurnalistiky a filmových věd, milovník CS:GO, majitel společné fotky s Hide the Pain Haroldem.