Přejít k hlavnímu obsahu

V Německu začíná herní událost roku. Na Gamescom míří i početná česká výprava vývojářů

20. 8. 2024 | 13:00 Gaming
Německo je momentálně centrem videoher. Nejdříve do Kolína nad Rýnem přijeli fanoušci Counter-Striku, jen několik dní po IEM Cologne míří do stejného města herní vývojáři, vydavatelé a stovky tisíc milovníků videoher. Jedni chtějí na největším herním veletrhu v Evropě ukázat, na čem pracují, nebo získat cenné kontakty. Druzí touží po demoverzích nejočekávanějších her současnosti. Do Německa se vypraví celkem 11 českých firem: pražské studio Warhorse se svým Kingdom Come: Deliverance II, brněnské Madfinger Games s Gray Zone Warfare a významné místo zaujme i stánek Asociace českých herních vývojářů.
Gamescom je největším herním veletrhem v Evropě.
Gamescom je největším herním veletrhem v Evropě.
Zdroj: Se souhlasem Vieta Trana

Celosvětové publikum už vyhlíží, až se otevřou brány Koelnmesse a vtrhnou na herní veletrh Gamescom. Kolínské výstaviště ve svých jedenácti halách pojme každý rok v srpnu stovky tisíc milovníků videoher.

Letos pro ně velkou slávu chystá softwarový gigant Microsoft. Do jeho herní divize spadá výrobce konzolí Xbox, dále vydavatelé Activision Blizzard a Bethesda nebo řada větších či menších studií. Návštěvníci se tak mohou těšit na ukázky a nové informace o Call of Duty, Indiana Jonesovi, Microsoft Flight Simulatoru nebo Starfieldu.

Francouzský Ubisoft se chystá lákat na Star Wars Outlaws a nové Assassin's Creed Shadows. Obě hry jsou pod silnou kritikou. V případě hašašínské ságy je to kvůli ohýbání historie. Hlavním hrdinou je totiž černošský samuraj, což se nelíbí japonským hráčům. U Hvězdných válek příliš nepřesvědčily samotné ukázky z hraní. Ubisoft může uživatele dostat na svou stranu až díky připravenému demu, které definitivně potvrdí, zdali je Star Wars Outlaws kvalitním titulem.

Vedle těchto videoher se v Kolíně nad Rýnem představí i české studio Warhorse se svým středověkým RPG Kingdom Come: Deliverance II.

 „Německý trh je pro nás jeden z nejsilnějších. Němců je víc a mohou se identifikovat s příběhem o Jindřichovi ze Stříbrné Skalice. Nepřijde jim to exotické jako Američanům a Asiatům,“ řekl Tobias Stolz-Zwilling z Warhorse Studios.

Ukázat obyčejným hráčům svůj titul na veletrhu je pro pražské vývojáře důležité i kvůli odlišnému pohledu. Hráči se na Kingdom Come: Deliverance II budou dívat jinou optikou než specializovaní novináři nebo influenceři. „Pro nás je důležité setkat se s hráči a vyslechnout si od nich zpětnou vazbu. Oni mají radost, že se s námi mohou vyfotit a my máme taky radost,“ doplnil PR manažer tuzemského studia.

Dále z Česka dorazí početná výprava 11 firem, která zaujme místo na národním stánku v byznys zóně. Vyčnívají úspěšní giganti Bohemia Interactive, Ingame Studios nebo SCS Software.

Zbytek zastoupení tvoří nezávislá studia a startupy. Například Brainz Gamify se v průběhu srpna vydá se svou VR hrou Track Craft dobýt zařízení Meta Quest 3, k čemuž by mohl pomoci i největší herní veletrh v Evropě.

„Chceme se tam setkat s našimi stávajícími partnery, novináři a influencery, abychom podpořili samotné uvedení hry. Zároveň plánujeme navázat kontakty s potenciálními investory, vydavateli a dalšími herními studii zaměřenými na virtuální a rozšířenou realitu,“ vysvětlil zakladatel studia Robin Pultera.

S nástrojem využívající umělou inteligenci, která má vývojářům usnadnit testování a dokončování videoher, se chce na Gamescomu ukázat Filuta AI. „Gamescom je největší akce svého druhu v Evropě. Možnost mluvit s tolika herními studii na jednom místě je nanejvýš užitečná,“ sdělil provozní ředitel firmy Miloš Lokajíček.

Filuta AI už nyní registruje velký zájem o svůj nástroj a účast na veletrhu může jen pomoci v debatě s investory a velkými herními studii a vydavateli.

S tematicky zajímavou hrou míří do Německa nezávislé studio Infilope Games, které pracuje na adaptaci Robinsona Crusoe. O pozornost si může také říct veterán českého herního vývoje Jindřich Skeldal z Random Worlds, jenž pracuje na strategii Tribe Nation z období galských válek.

Podle organizátorů se letošního Gamescomu zúčastní přes 1400 vystavovatelů z celkem 64 zemí.

Zdroj: CNN Prima NEWS

Novinář s vášní pro esport. Na CNN Prima News připravuji a moderuji pořad o hrách a esportu CNN Prima Gaming.