Přejít k hlavnímu obsahu

Konec automatizace! Zákaz SnapTapu přepisuje pravidla Counter-Striku, vylepšený anti-cheat bude přísný

20. 8. 2024 | 11:00 Counter-Strike 2 Update hry
V komunitě Counter-Striku se schyluje k revoluci, která mění hru nejen pro hráče na amatérské úrovni, ale i pro profesionální týmy. Valve totiž oznámilo zásadní změny týkající se automatizace herních vstupů, které mohou otřást základy celého hry. Načasování je minimálně nešťastné.
Counter-Strike 2
Counter-Strike 2
Zdroj: Valve

Valve se rozhodlo tvrdě zasáhnout proti tzv. „SnapTap“ funkcím na klávesnicích, které umožňovaly hráčům spustit několik herních akcí jedním stiskem klávesy. Tato technologie, která se v poslední době stala mezi hráči nesmírně populární, jim umožňovala provádět složité manévry s absolutní přesností a rychlostí. Na turnajích bylo do teď používání těchto klávesnic povoleno, a i mimo profesionální scénu si našly cestu k širokému uplatnění. A to zejména díky speciálním bindům, které tuto automatizaci umožňovaly přímo ve hře.

Proč ale bezprecedentní zrušení? Podle oficiálního prohlášení jde o krok, kterým chtějí ochránit férovost hry a vyrovnat herní pole. Automatizace, která obchází manuální vstupy, totiž narušuje principy hry, kde jsou klíčové dovednosti jako reakční čas a koordinace. Valve se tedy rozhodlo zakázat všechny bindy a skripty, které umožňují více akcí na jeden vstup, a to včetně velmi oblíbených jump-throw bindů. Tyto bindy byly dlouhou dobu považovány za nepostradatelný nástroj pro konzistentní házení granátů.

Změna navíc přichází ve velmi nevhodný okamžik – pouhý den před kvalifikacemi na významný Major. Mnoho hráčů se obává, že tato náhlá změna může negativně ovlivnit jejich výkon, neboť jsou zvyklí na konkrétní nastavení klávesnice. Navíc se v poznámkách o nové aktualizaci objevily zprávy o tom, že nový anticheat systém Valve je natolik přísný, že údajně kickuje hráče i za běžné herní manévry, jako je strafing (rychlý pohyb do stran), což může vést k nepříjemným komplikacím během zápasů.

Pro hráče to znamená jediné – adaptace na nové podmínky. Pokud vlastníte klávesnici s funkcí SnapTap, je nezbytné tuto funkci před hrou vypnout, jinak riskujete, že budete vykopnuti ze zápasu. Kontroverze kolem tohoto rozhodnutí však jen tak neutichne. Zda se hráči a profesionální týmy dokáží s touto změnou rychle sžít, ukáže až čas. Valve si ale stojí za tím, že tento krok je nezbytný pro zachování integrity a férovosti Counter-Striku.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.