Přejít k hlavnímu obsahu

Před pár týdny maturoval, nyní je se svým bratrem ve finále světového šampionátu

24. 8. 2024 | 16:30 VALORANT Příběh
Tři týdne plné VALORANTu vyvrcholí v neděli velkým finále, ve kterém budou korunování noví mistři světa. Do závěrečného klání se probojovali čínští EDG, pro které je to historický úspěch už jen z regionálního hlediska, a evropští Heretics, jejichž sestava předčila všechna očekávání.
TH Boo a MiniBoo
TH Boo a MiniBoo
Zdroj: VCT

Než se vůbec Čína přidala k okruhu VCT se svou vlastní ligou, ostatní hráči z celého světa byli skeptičtí vůči schopnosti tamních celků. Jenže jeden tým vždy vyčníval: EDward Gaming. Na domácím poli dominoval od samého počátku, na mezinárodních turnajích ale vždy nakonec pohořel. Nikdy se nedostal dále než do čtvrtfinále, tedy až do teď. Na světovém šampionátu se probojoval do finále, v němž bude favoritem.

Hlavní hvězda EDG, dvacetiletý Zheng „ZmjjKK“ Yongkang, se konečně dočkala vysněné příležitosti. Milovaný mnoha fanoušky po celém světě konečně může dokázat, že právě on je tím nejlepším duelistou na celém světě. Do finále se se svým týmem probojoval po neskutečné výhře nad Leviatánem. První mapu prohráli Číňané v prodloužení, na druhé soupeře smetli 13:4 a po napínavé třetí se radovali díky skóre 13:11.

Soupeř má ale možná ještě úžasnější příběh. Team Heretics nidky nemohl ukázat plný potenciál, na každém turnaji totiž vždy někdo chyběl a byl potřeba záskok. Nyní jsou ale konečně všichni pohromadě a voilà, jsou ve finále. Na začátku roku nemohl hrát Mert „Wo0t“ Alkan, kterému tehdy ještě nebylo 18 let. Do Šanghaje se zase nepodíval Dominykas „MiniBoo“ Lukaševičius, který akci vynechal kvůli maturitním zkouškám. Do Soulu na mistrovství světa ale konečně jeli tak, jak bylo od začátku v jejich mistrovském plánu.

Kromě dvou mladých talentů nechybí turecký zázrak Enes „RieNs“ Ecirli, Fortnite legenda Benjy „benjyfishy“ Fish a nakonec kapitán celého týmu Ričardas „Boo“ Lukaševičius, starší bratr čerstvě odmaturovaného člena týmu. Kacířská cesta do finále byla ale poněkud obtížnější. Po prohře s Leviatánem spadli do spodního pavouka, kde postupně museli vyřadit domácí celek DRX, nejpopulárnější tým VALORANT světa Sentinels a nakonec i favorita celé soutěže Leviatán, kterému oplatili poslední střet.

Dva nepravděpodobní finalisté proti sobě nyní stanou tváří v tvář v nejdůležitějším souboji roku. EDG budou mít výhodu ve vetu včetně prvního picku mapy. Ve svém jediném vzájemném duelu se radoval evropský celek. Srdcervoucí porážku museli čínští hráči spolknout před domácím publikem v Šanghaji. A právě to je nyní bude hnát kupředu, pro vysněnou trofej mistrů světa, už zítra v 9 hodin.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.