Přejít k hlavnímu obsahu

Historický úspěch a překonaný rekord. Pětihodinové finále korunovalo nového krále!

25. 8. 2024 | 15:00 VALORANT Reportáž
Letošní sezóna je u konce. Na konci příběhu letošního roku je pouze jediný vítěz, jediný tým, který pozvedl cennou trofej. Nové světové šampiony všichni podcenili. Jenže na úplném konci všem vytřeli zrak a pro svůj nedoceněný region zařídili historický úspěch. Podle hvězdy celého finále je to ale pouze začátek.
ZmjjKK
ZmjjKK
Zdroj: VCT

Přestože se EDward Gaming do finále dostali bez jediné porážky vyjma úvodního zápasu, čímž si zajistil veto výhodu, dav stále favorizoval jejich oponenta. Team Heretics byl v mnoha očích vyvolený a předurčený v vítězství. A od začátku vypadalo, že se předpovědi vyplní. Číňané po dvou banech zvolili jako úvodní bojiště Haven, jenže tvrdě narazili. Evropští vyslanci na poslední chvíli zaskočili změnou kompozice a jasně si dokráčeli si pro vedení v sérii.

Pro mnohé týmy by bylo zdrcující takto prohrát svůj map pick, nicméně to není případ EDG. Nejenže soupeře porazili na mapě Sunset, na které TH letos ještě ani jednou nepadli, ale roznesli je hned 13:4. Stav byl vyrovnaný, to se však nedalo říct o výkonech hráčů. Zheng „ZmjjKK“ Yongkang, alias KangKang, se vzbudil ve vražedném módu. Po 33 odehraných kolech už byl na půli cesty k překonání rekordu v počtu killů během jediné série.

Ačkoli byla první polovina třetí mapy přetahovaná na obě strany, závěr patřil opět čínským střelcům. Zejména Wan „CHICHOO“ Shunji, který svými heroickými chvílemi podržel tým, když bylo potřeba. Právě Lotus připadl EDG díky esu, které 1v5 nastřílel v rozhodujícím okamžiku. Ani jeho spoluhráči nemohli uvěřit, co právě provedl.

Tři hodiny už měli diváci i hráči za sebou, nastal čas na Bind, ze kterého se stalo nevídané drama. Celé dějství doprovázeli neuvěřitelně vyrovnané situace, setinové defusy a jeden clutch za druhým. Šílený příběh čtvrté mapy zakončilo ještě šíleněji. EDG stáli 4v5 a čelem plantnutém spiku. Protiútok vedl ZmjjKK, který jednoho soupeře po druhém zneškodnil, nicméně Boo na poslední chvíli stihl hodit molotov a získal čas na svoji stranu. Ani eso čínské hvězdy nestačilo a Evropa se znovu nadechla.

Skóre 2:2 a v Soulu se chystala rozhodující mapa. Abyss měl rozhodnout o nových mistrech světa. Větší sebevědomí si do klání přinesli hráči EDG. Dominance v první polovině, pistolky a eko v druhé. Dvě kola k triumfu, ale soupeř ještě z posledních sil udeřil. Heretics postupně stahovali náskok, dokud nepřišla pauza. Po ní nabraly věci rychlý spád. KangKang provedl heroický 4k a zbytek už byla třešnička na dortu. Zatímco Čína se radovala z historického úspěchu, na druhé straně pódia tekly slzy.

Zheng „ZmjjKK“ Yongkang pozvedl nejen trofej, ale na oslavu divákům v aréně dokonce zazpíval a odnesl si cenu MVP. Svým výkonem překonal rekord v počtu zabití celé historie VCT se 111 zářezy. Jednoznačně celému klání dominoval a nyní může konečně říct, že je nejlepším duelistou na světě. I tak však prahne po dalších titulech.

Vítězná sestava týmu Edward Gaming:

  • Čína Wan „CHICHOO“ Shunzhi
  • Čína Wang „nobody“ Senxu
  • Čína Zheng „ZmjjKK“ Yongkang
  • Čína Zhang „Smoggy“ Zhao
  • Taiwan Hsieh „S1Mon“ Meng-hsun
  • Čína Tang „Muggle“ Shijun (trenér)
  • Čína Guo „Haodong“ Haodong (asistent trenéra)
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.