Přejít k hlavnímu obsahu

Humanoid je ve finále! Se soupeřem se Fnatic zapotili, podle diváků šlo o neskutečnou frašku

25. 8. 2024 | 16:30 League of Legends Reportáž
Evropa zažila jeden z nejpodivnějších večerů League of Legends historie. Když se dva týmy s obrovským potenciálem, Fnatic a MDK, střetly před branami finále, očekávali fanoušci nezapomenutelnou bitvu. Místo toho byli svědky série, která se rychle proměnila ve frašku, jakou by si všichni raději pamatovali jen jako špatný sen.
Marek „Humanoid“ Brázda
Marek „Humanoid“ Brázda
Zdroj: LEC

První hra série začala nevinně, s oběma týmy opatrně hledajícími své místo na mapě. Po 20 minutách taktické hry se však Fnatic dopustili dvou osudových chyb, které bez námahy odevzdaly vítězství soupeři. Yoon „Jun“ Se-jun, support ostrovní organizace, se několikrát nechal nešťastně odchytit, což ve spojení s bezcílným pohybem po mapě zapříčinilo rychlý kolaps jeho týmu.

Druhý pokus tentokrát Fnatic vyšel a v přetahované dokázali srovnat stav. Jenže ve třetí hře se stala skutečná tragédie. Každý hráč si našel svůj moment, kdy „zaintil“ a promarnil šance na vedení. Oscarinin a Supa selhali v early game, zatímco Alvaro a Fresskowy si prožili své chvíle nezdaru později. Fnatic se sotva drželi pohromadě, neschopni si správně poradit s teamfighty. Nakonec, po několika chybách MDK, Humanoid a spol doslova proběhli skrz mid a hru ukončili, aniž by došlo k pořádnému boji.

Čtvrtá hra byla plné chyb, které vyvolávaly dojem, že ani jeden tým není schopen udržet si kontrolu nad Summoner's Riftem. MDK nyli v jednu chvíli na koni, ale následně se přestali řídit tempem hry a Fnatic toho využili k brutálnímu návratu. Jakmile se ale pokusili hru rychle ukončit, nabídli oponentovi příležitost k vlastnímu comebacku. Stav série byl opět vyrovnán a zněla hmyna Silver Scrapes.

V rozhodující hře se vše opakovalo. Španělé získávali postupně výhodu, ale fatální opomenutí teleport možnosti soupeřova Kennena dalo Fnatic příležitost k útoku, který byl nakonec rozhodující. MDK měli příležitost zavřít sérii solidním výkonem, jenže v důležitém okamžiku zaváhali a umožnili Fnatic vyhrát doslova s minimem krveprolití.

Vítězství sestava s českým hráčem nakonec nebylo triumfem brilantní hry, ale spíše výsledkem série chyb a nepochopitelných rozhodnutí. Obě strany se střídaly ve vedení, jen aby ho následně ztratily kvůli špatným makro rozhodnutím a neschopnosti hrát organizovaně. Na takovou sérii nebude vzpomínáno jako na epickou bitvu. Spíše to je hořká připomínka toho, jak vysoký tlak a očekávání mohou zničit i ty nejzkušenější týmy. Fanoušci mohou jen doufat, že příště uvidí něco, co skutečně stojí za to.

I přes tento nezapomenutelný zážitek je Marek „Humanoid“ Brázda a kouč Tomáš „Nightshare“ Kněžínek ve finále Season Finals. O jejich soupeři v boji o titul se rozhodne již tuto sobotu. Ať to bude G2 nebo opět MDK, Fnatic určitě nebudou chtít opakovat chyby, které provázely poslední sérii.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.