Přejít k hlavnímu obsahu

Miliarda korun? Už dávno ne. Prize pool The International prudce klesá, letošní rok bude opět slabý

3. 9. 2024 | 15:00 Dota 2 Turnaj
Každoroční Dota 2 šampionát The International nabízí nejen intenzivní zápasy mezi nejlepšími týmy světa, ale i emocionální zážitek s vrcholnou produkcí. Od svého vzniku nastavoval turnaj od Valve rekordní laťku v oblasti prize poolu, avšak tento trend v posledních letech výrazně upadl a nezdáse , že by se blýskalo na lepší časy. Naopak se vracíme na hodnoty z roku 2013.
The International 2024
The International 2024
Zdroj: Valve

The International není jen základním pilířem Doty 2, ale současně patří mezi nejvíce ikonické turnaje celého esportu. Při debutu v roce 2011 se hrálo o 1 600 000 dolarů, prize pool posléze rostl raketovým tempem. Od dosáhnutí rekordních 40 milionů dolarů, což je v přepočtu téměř miliarda korun českých, jdou ovšem finanční dotace prudce z kopce. Vloni nedosáhla ani na desetinu a letošní šampionát bude ještě slabší.

Situace se změnila nešťastným rozhodnutím Valve. V roce 2023 se společnost rozhodla zrušit oblíbený battle pass, na základě 25 % jeho výdělků přispívala komunita na prize pool. Současné Compendium bez desítek lákavých kosmetických předmětů už není tak zajímavé, tudíž se ukázalo, v čem byla skutečná síla dřívějších ročníků. Na spojení podpory esportu s možností získat spoustu unikátních předmětů hráči slyšeli.

Aktuální hodnota prize poolu pro letošní vrchol sezóny činí zhruba 2 300 000 dolarů. Ačkoli částka ještě poroste, je nepravděpodobné, že by se výrazně zvýšila. „TI bude stále úžasnou událostí bez ohledu na výši prize poolu,“ uvedl již před rokem Ludwig „zai“ Wåhlberg. Pro příznivce Doty už se kompetitivní svět alespoň netočí kolem jednoho turnaje, faktem však zůstává, že radikálním snížením odměn atraktivita TI utrpěla.

Hry mě baví i živí od roku 2017, aktuálně se jim věnuji na pozici herní producentky v jednom brněnském studiu. Psaní o hrách je pak pro mě radostí a koníčkem. Kromě nebezpečného tria CS2, LoL a Age of Empires II mám ráda sport a pivo.