Přejít k hlavnímu obsahu

Takové selhání nepamatujeme. Sony stahuje svůj titul po pouhých dvou týdnech od vydání!

4. 9. 2024 | 10:00 Gaming
Osm let práce se promění v prach po pouhých dvou týdnech od vydání. Multiplayerová hra Concord byla stažena z prodeje a za několik dní dokonce Firewalk Studios a Sony ukončí provoz serverů. Jediná pozitivní zpráva je, že hráčům budou vráceny peníze. Tento případ ilustruje, jak rozhodující je kvalita herního zážitku v konkurenčním prostředí, kde se selhání rychle trestá.
Concord
Concord
Zdroj: Fireworks Studio

Všechno k tomu směřovalo, ale nikdo nečekal, jak rychlý spád Concord mít bude. Střílečka od studia Firewalk byla stažena ze všech prodejních platforem a její servery budou vypnuty 6. září, tedy pouhé dva týdny po uvedení na trh. Hra nezaujala už při představení a s problémy se potýkala po vydání. Nedokázala splnit očekávání hráčů ani vývojářů, takže vydavatel Sony raději přistoupili k okamžitému rozhodnutí.

Hlavní důvod stažení hry je prostý. Concord si nedokázal hráče získat, vždyť na Steamu jej v jeden moment nezaplo ani 700 hráčů a podle odhadů se v součtu všech platforem prodalo jen 25 tisíc kopií. Nejnovější live service titul od Sony měl velké ambice, jakožto klíčová součást strategie Sony na rozšíření nabídky online her, ale šlápl mimo hráčské chutě a byl od počátku předurčen k selhání. Takto velké ale málokdo čekal.

Gameplay sám o sobě špatný nebyl, konkurence v žánru FPS hero shooter je však neúprosná a cenovka 40 euro hře vykopala hrob. Firewalk Studios ve svém prohlášení vyzdvihuje pozitivní aspekty hry, ale uznává, že je nutné provést zásadní změny. Okamžité stažení z trhu je vnímáno jako dokonalý příklad toho, jak rychle může potopit herní titul nesplnění očekávání herní komunity, která má na výběr z desítek či stovek titulů.

O Concordu určitě neslyšíme naposled, Firewalk a Sony jen tak nezahodí osm let práce. Tvůrci mluví o tom, že budou zkoumat možnosti, jak lépe oslovit hráče a v budoucnu se vrátit s mnohem lepší hrou. Pro teď se ale hráči zajímají pouze o vrácení peněz. Refundace naštěstí proběhnou automaticky prostřednictvím původních platebních metod na PlayStation Store, Steam, Epic Games Store nebo u fyzických prodejců.

Náplň moji práce? Transformuji herní novinky na texty, které jsou stejně návykové jako samotné hry! A taky hraju fotbal.