Přejít k hlavnímu obsahu

Je jasno, evropská hvězda převlékne dres. Zájem mají všechny světové organizace

6. 9. 2024 | 16:00 VALORANT Přestup
Pár dní po skončení světového šampionátu jsou sestavy týmů jako škatulata. Nikdo nemá místo jisté, a to je také případ finského hvězdného střelce. Derke byl součástí Fnatic od samého zrodu, jeho pouť v oranžových barvách ale letos končí, čemuž nemůže komunita uvěřit.
Derke
Derke
Zdroj: VCT

Na světě není hráče, který by na mezinárodní scéně nastřílel více killů než Nikita „Derke“ Sirmitev. Jednadvacetiletý Fin vede tabulku s více než dvěma tisíci zářezy a pořádným náskokem před dalším vyzyvatelem. Svůj talent uplatňuje od dob CS:GO a samotného zrodu kompetetivní VALORANT scény, kde byl součástí prvotní sestavy Fnatic. Tři roky hájil barvy ostrovní organizace jako základní pilíř.

Slavná „Derke go kill“ taktika, která vlastně znamenala pouze „jeho vypuštění ze řetězu“ a sbírání killu za killem, byla známa v každém koutu komunity. V letošní sezóně však dlouho hledal formu, kterou ale nakonec našel. Na důležitém mistrovství světa dominoval ratingu stejně jako počtu killů za mapu. I jeho heroický výkon však nestačil a Fnatic se loučili ve čtvrtfinále. Změna se očekávala, ale takováto ne.

 Pár dní po šampionátu Derke promluvil, tentokrát ale jako volný hráč hledající angažmá. Fanoušci si mysleli, že jde pouze o vtip, protože přijít o střelce takového kalibru je jasná ztráta. Jenže opak byl pravdou a jeden z nejlepších světových hráčů byl k mání. Kam se finská hvězda uchýlí je otázkou, je však otevřenému každému VCT regionu kromě Číny. Další neznámá je ale také jeho náhradník.

Zastoupit takovou mašinu nebude vůbec snadné, vedení s kapitánem však už mají údajně v hledáčku novopečeného tureckého talenta, který se na scéně ještě ani neohřál, za to terorizuje rankedy. Offseason je však pouze na začátku, a do startu nadcházející sezóny je ještě několik měsíců. Čeká nás ještě dlouhé období plně pouhých spekulací.

Štítky: Valorant, fnatic, Derke
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.