Přejít k hlavnímu obsahu

Obvinění jsou falešná a Twitch to na mě ušil, tvrdí slavný streamer. Kde je pravda?

7. 9. 2024 | 14:00 Kauza
Po dvouměsíční pauze, která otřásla jeho kariérou, se slavný streamer Dr Disrespect vrátil zpět na obrazovky! Nejde ale o obyčejný návrat. V pátečním vysílání na YouTube kontroverzní tvůrce otevřeně promluvil o svém permanentním zákazu vysílaní na Twitchi, obviněních, která se proti němu vznesla, a možná omylem naznačil, že se chystá streamovat na platformě X.
Dr Disrespect
Dr Disrespect
Zdroj: Dr Disrespect

Po dlouhém odmlčení, kdy Guy Beahm alias Dr Disrespect přestal vytvářet obsah, bylo jeho vysílání na YouTube vysoce očekávané. Jakmile zapnul svůj stream, sledovanost raketově vzrostla až na vrcholných více než 223 tisíc diváků v jeden moment. To je dosud jeho nejvyšší počet zhlédnutí na YouTube a značně převyšuje jeho dosavadní průměrnou sledovanost, která se v červnu pohybovala kolem 26 tisíc diváků.

Jak se ale dalo čekat, obsah streamu vzbudil další kontroverze a diskuse. Vysílání začal tím, že se věnoval obviněním, která proti němu byla vznesena v souvislosti s nevhodným chováním vůči nezletilé osobě. Jedním z hlavních bodů, kterým se ale věnoval, bylo objasnění důvodů jeho permanentního banu na Twitchi, k němuž došlo před čtyřmi lety. Beahm se přiznal, že v roce 2017 skutečně posílal zprávy nezletilé osobě přes funkci Whisper na Twitchi, nicméně trvá na tom, že jeho úmysly nebyly nevhodné. Vysvětlil, že zprávy byly „přátelské“ a „vzájemné“, i když přiznal, že některé mohly být posouzeny jako „přes čáru“.

Twitch však situaci viděl naprosto jinak a rozhodl se Dr Disrespecta trvale zabanovat, aniž by veřejně cokoliv oznámil. To vedlo k obrovským důsledkům pro jeho kariéru – byl nejen vykázán z Twitche, ale také demonetizován na YouTube a několik firem s ním přerušilo spolupráci. Následně veřejně tvrdě obvinil Codyho Connerse, bývalého zaměstnance fialové platformy, že hrál klíčovou roli v odhalení těchto obvinění. Podle něj Conners koordinoval útok na jeho pověst a úmyslně přeháněl, aby mu způsobil co největší škody.

Zajímavým momentem vysílání byla část, kde se objevilo možná nechtěné odhalení. Během jednoho z „technických problémů“ v jeho streamu se objevil Disrespectův CGI robotický avatar, známý jako „robo-Doc,“ který pronesl „Odebírejte na X.“ Tento okamžik vyvolal spekulace, že má možná v plánu začít streamovat na X. Streamer rychle reagoval, předstíraje, že jde o chybu: „Nemáme na X ještě tlačítko odběru. Ještě zadrž!“ V minulosti se však s Elonem Muskem už dostal do debaty, takže tuto variantu nelze vyloučit.

I přesto malé „prořeknutí“ vyvolalo mezi fanoušky vlnu spekulací. Doc je aktuálně demonetizovaný na YouTube, takže hledá nové způsoby, jak si zajistit příjmy – a streamování exkluzivního obsahu na X, jako hlavní tvář živého vysílání na Muskově platformě, by mohlo být jednou z ideálních cest. Dříve odmítl nabídku od platformy Kick, kde by mu museli zaplatit ohromných 50 milionů dolarů, aby vůbec zvážil přechod. Někteří fanoušci jsou nadále věrní, a i přes obvinění a pauzu se zdá, že jeho popularita neklesá.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.