Přejít k hlavnímu obsahu

Vyjádření: Jak termínová kolize s RMR ovlivní MČR 2024 a jaká jsou případná řešení?

9. 9. 2024 | 19:30 Counter-Strike 2 Video
Postup SINNERS, Dynama Eclot a UNiTY na RMR do Číny je historický, kvůli překrytí termínů však potenciálně přijdou o Tipsport MČR CS, vrchol domácí esportové scény. „Atmosféra je nezaměnitelná a bude vždycky skvělá, bez ohledu na to, jaké čtyři týmy budou v semifinále nebo jaké dva týmy se zrovna utkají ve finále. Nemyslím si, že absence by měla na MČR jako takové nějaký obrovský dopad,“ nebojí se vedoucí projektu Pavel Kristián. Hlavní body jeho stanoviska si můžete pročíst níže, nebo si je v plném kontextu poslechnout v celé délce.

Bude se herní festival MČR posouvat, aby se nepřekrývalo s RMR?

Ne. MČR je už několik let součástí ve festivalu Life! a nemáme ani možnost domluvit, aby se celý festival v mnoha pavilonech posunul dopředu či dozadu. MČR je obrovskou součástí, ale je na to navázaný celý ekosystém, domluvení partneři a stánky, a není možné celý event kvůli jedné soutěži – i když je to ta největší soutěž v Česku – jen tak posunout. Takže MČR opravdu proběhne 22. až 24. listopadu.

Mluvilo se také o variantě, že by se na MČR nemuselo hrát velké finále a týmy by po návratu z Číny mohly odehrát nějakou dohrávku, třeba ve Vodafone PLAYzone Areně. Tohle mi ale osobně nedává smysl, MČR je v Brně a dřív nebo později budeme muset čelit tomu, že někdo nebude moct přijet, protože hraje na vyšší úrovni, nebo se nemohl kvalifikovat, protože celý rok hraje na tier 1. S tímhle už dlouhodobě počítáme.

Jak tedy dostat týmy na MČR? Scénář je aktuálně jednoduchý

S týmy komunikujeme na individuální bázi a řešíme s nimi, jaká je šance, aby se dostali zpátky do Česka. Všichni ale momentálně čekáme ohlášení skupin pro RMR. Evropská kvalifikace je rozdělena do dvou a kdo bude v „béčku“, ten to do Brna nestihne kvůli překrytí termínů. U týmů ve skupině A už je to zajímavější, protože kdo vypadne, toho by se mohlo podařit dostat do Česka na boj alespoň o tu „českou cenu útěchy“.

Kdo na Major postoupí, ten dle pravidel pořadatele už zůstane v Číně kvůli vízům a podobně. Nicméně tohle bude opravdu individuální a budeme to řešit opravdu operativně. U vypadnutých týmů s 0-3 nebo 1-3 to bude reálné, ale když se někdo dostane do 5. kola, tak už možná nebude dávat smysl, aby se vraceli a po 20 hodinách v letadle by hned naskočili do zápasu na MČR. Nyní ale čekáme na rozpis, který vyjde 15. října.

Existují dvě další varianty, jak můžete fandit svému týmu na MČR

Další možností je využití akademií, kterými organizace disponují a SINNERS AC je dokonce na hraně samotného postupu, což se vloni podařilo. Stejně tak má celá trojice týmů možnost složit jinou pětici hráčů.

Pravidla MČR už dlouho umožňují, aby tým v přestupním období překopal svoji soupisku. Pokud má slot organizace jako takový dostatečný počet MČR bodů na pozici zajišťující účast na Tipsport MČR CS (tj. 50 % ze všech získaných bodů, zbylých 50 % si rozdělují hráči, o které by tím pádem v celkovém zúčtování přišli), tak je možné, že nastoupí například SINNERS bez oskara a Dynamo Eclot bez Blytze a s úplně jinými hráči. 

Je tady ale ještě poslední možnost, možná úplně nejzajímavější

Když se někdo bude nacházet ve skupině B, tak aktivně řešíme variantu, že bychom na MČR kombinovali vlastní zápasy a utkání v Číně, možná i s českým komentářem. Paradoxně by ta atmosféra mohla být ještě zajímavější, když se nebude publikum dělit na dvě poloviny, ale bude celé fandit SINNERS, Dynamu Eclot a UNiTY. Věříme, že si budou přát i vzájemně a že opadne ta lehká nevraživost mezi některými tábory.

Pokud se nám ale podaří zajistit vysílání v Brně, tak nezapomeňte, že Čína je od nás posunutá o pár hodin, takže by přenosy začínaly hned po otevření bran pavilonu P. Věřím ale, že i v dopoledních hodinách by atmosféra mohla být neskutečná, hlavně, když se někdo už bude třeba prát o vysněný postup na Major.

Nemáme strach, že by letošní MČR bylo bez atmosféry nebo že bychom plánovali zmenšovat tribuny. Stále počítáme s tím, že je narveme a že je MČR na naší esportové scéně natolik unikátní událostí, že si vy jako fanoušci najdete nějaký důvod, proč přijet, i když v Brně zrovna třeba nebude ten, komu fandíte.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.