Přejít k hlavnímu obsahu

Dokument o vzniku mapy Dust 2. Ikona série Counter-Strike vznikla náhodou

10. 9. 2024 | 18:00 Counter-Strike 2 Příběh
YouTube kanál Noclip – Video Game Documentaries se ve svém nejnovějším videu zaměřuje na Counter-Strike a jeho nejvíce ikonickou mapu. Jeremy Jayne rozebírá jedinečný příběh o tom, jak teenager Dave Johnston naprosto nečekaně vytvořil nejoblíbenější mapu své doby.
Dust II
Dust II
Zdroj: Valve

Dave Johnston si už ve svých deseti letech začal hrát s level designem ve hře Wolfenstein 3D. Postupně se dostal až k Valve titulům a pro betu Counter-Striku vytvořil svoji první mapu War Torn Retirement Home neboli Tire. Následně ale uhodil hřebíček na hlavičku, když přešel na tvorbu map s pokládáním bomby. Na základě screenshotu z Team Fortress vytvořil první Dust, který se mezi hráči stal okamžitým hitem.

Tire se do plné verze CS 1.0 nedostal, ale Johnston přesto zazářil více mapami. Podílel se na Cbble a rozhodl se navázat na Dust vytvořením sequelu, které původně říkal Dust 3. Podle svých slov si přitom jen chtěl dokázat, že předchozí úspěch byl jen ústřel a nemá na to, aby vytvořil podobně oblíbenou mapou. Více se ale znovu plést nemohl. Do týmového prostředí se Dust 2 hodil ještě více a následně se stal ikonou celé série.

Jonhston je dnes rád, že se už o mapy nemusí starat a je zvědavý, jak dlouho bude jejich popularita žít. Přece jenom se dá říct, že se v každé hře najde někdo, kdo Dust 2 zkusí přetvořit, nezávisle na žánru. Stejně tak ho stále fascinuje občasné uvědomění, jak do jeho někdejší volnočasové aktivity v průběhu let vložily stovky profesionálů tisíce hodin a společnosti možná i miliony dolarů pro oživování mapy v různých verzích hry.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.